Koiraa kutsutaan ihmisen parhaaksi ystäväksi, eikä turhaan. Koiran rooli ihmisen elämässä on alkanut yleishyödyllisenä apurina aina metsästyksestä vartiointiin. Tänä päivänä koiria käytetään paljon sekä pelastustehtävissä että poliisin työssä, mutta samalla niistä on tullut korvaamaton osa monen ihmisen arkea. Monissa perheissä koira on ihmiseen verrattava perheenjäsen, jonka kanssa jaetaan sekä ilot että surut. Lisäksi useat tutkimukset ovat vahvistaneet, että koiran omistaminen ehkäisee masennusta, kehittää fyysistä terveyttä ja parantaa elämänlaatua. Mutta millaisia asioita ensimmäistä kertaa koiraa hankkivan perheen tulee ottaa huomioon?

Rodun valinta

Ennen koiran hankkimista on tietysti tärkeää tutustua hieman tarkemmin siihen, millaisia koirarotuja on olemassa ja millaiseen tarkoitukseen koira hankitaan. Perheen tulee keskenään miettiä, miten paljon aikaa koiralle pystytään varaamaan ja minkälainen hoitoympäristö sille aiotaan tarjota.

Vaikka kaikki koirat vaativat liikuntaa, on totta, että osa koiraroduista tarvitsee sitä vähemmän ja osa taas enemmän, joten perheessä on hyvä miettiä jo etukäteen, kuinka paljon aikaa koiran ulkoiluttamiseen ja leikittämiseen voidaan päivittäin varata. Lisäksi monelta koirarodulta löytyy edelleen voimakas vartiointi- ja suojeluvietti. Yleensä perheen ensimmäiseksi koiraksi sopiikin lapsirakas ja helposti koulutettava rotu. Tällaisia koiria ovat esimerkiksi shetlanninlammaskoira, ranskanbulldoggi, kultainennoutaja ja labradorinnoutaja.

Koira on koko perheen vastuulla

Suomessa on tällä hetkellä yli 300 eri koirarotua ja koirien määrä osana suomalaisten perheiden kotitaloutta vain kasvaa. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että koiran hoito on yksilöllistä, sillä eri koirarodut tarvitsevat hyvin erilaista huolenpitoa sekä riittävästi asuintilaa kokoonsa ja aktiivisuustasoonsa nähden.

Koiraa ei koskaan tulisi hankkia perheeseen, jonka jokainen jäsen ei ole valmis sitoutumaan koiran hoitoon. Jokainen koira tarvitsee rodusta ja koosta huolimatta reipasta ulkoilua vähintään 2–3 kertaa päivässä sekä riittävästi ravitsevaa ruokaa. Tästä syystä kaikkien perheen jäsenten on pystyttävä sitoutumaan koiran hoitoon päivittäin.

Näitä käytännön seikkoja kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin ennen koiran hankintaa. Lisäksi koiralle on syytä löytää turvallinen hoitopaikka, jossa se voi oleskella esimerkiksi silloin, kun perhe matkustaa ulkomaille tai sellaisiin paikkoihin, joihin koiraa ei voida ottaa mukaan. Muissa tapauksissa on tärkeää, että koira pystytään ottamaan osaksi perheen jokapäiväistä toimintaa.