Tänään on La Marras 16, 2019 2:40 am

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Pe Helmi 21, 2014 11:49 am 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
Heippa

Teen liiketalouden opinnäytetyötä ja jotta saisin tämän viimein hoidettua valitsin itselle mieluisan aiheen eli koirat ja pienyrittämisen kannattavuus.

Päästäkseni asiassa eteenpäin teen kyselyn kasvatustoiminnan kustannuksista ja riskeistä anonyymillä lomakkeella: https://elomake.samk.fi/lomakkeet/3151/lomake.html

Vastaajan ei missään nimessä tarvitse olla elinkeinonharjoittaja, koska kustannukset ja riskit ovat varmasti samoja kaikille.

Aiheena tutkin siis kasvattajanimellä tapahtuvan eettisen kasvatustyön kustannusrakennetta ja riskejää tarkoituksena arvioida/verrata kasvatustoiminnan eroavaisuuksia ja kannattavuus-riski suhdetta tavalliseen elinkeinonharjoittamiseen. Prosessissa selvitän kustannukset, määrittelen onko toiminta ylipäätään järkevästi kannattavaa suhteessa työmäärään ja riskeihin. Viimeiseksi vertaan kasvatusta ns. normaaliin elinkeinonharjoittamiseen. (Koirien kustannuksiin luetaan myös niiden ruokintakustannukset keskimääräisen eliniän aikana)

Koirien kasvatuksessahan mm. suhdanteet eivät vaikuta hintoihin olennaisesti, koirien kustannuksia ei juuri voi laskea, mikäli aikoo kasvattaa eettisesti ja ostaja valikoidaan sen sijaan, että ostaja valikoisi "tuotteen". Koirien hinnathan ovat myös vakiot riippumatta "tuotteen" laadusta, eli samalla hinnalla voi saada muoto -ja käyttövalioiden jälkeläisen, tai alle keskivertoyksilön. Eli on monenlaisia eroavaisuuksia ja erityispiirteitä, jotka erottavat koirien kasvatuksen ns. tavallisesta liiketoiminnasta.

Liiketoiminnaksi kasvattaminen määritellään verottajan näkökulmasta. (Voittoa saavan kasvattajan mielipidehän usein on, ettei kyse ole liiketoiminnasta vaan rakkaasta ja tärkeästä harrastuksesta, eli kasvattajan motiivi ei välttämättä ole liiketoiminta, vaikka toiminta sitä verottajan näkökulmasta olisi.)

Muutenkin koirien kasvatuksesta liiketoimintana kuulisin mielelläni keskustelua. Mitä ajatuksia ja tunteita se herättää. Ja siis nyt kyse juuri eettisestä Kennelliiton sääntöjen mukaisesta koirien kasvatuksesta, ei puhuta pentutehtailusta tai rekisteröimättömistä koirista. Omasta mielestäni koirien kasvatus voi olla haluttaessa liiketoimintaa siinä, missä vanhustenhoito ja yksityiset lääkäriasematkin sillä edellytyksellä, että mikäli toiminta ei kannata, niin se lopetataan eikä kuluja karsita hoitokohteen kustannuksella yms.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Pe Helmi 21, 2014 12:24 pm 
Poissa
Syöny sikana omenia
Syöny sikana omenia
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 2:15 am
Viestit: 15729
Paikkakunta: Tampere
Siirretty paremmalle alueelle :-) !

- mode-ransunen

_________________
Whippetit FI kva-r Paletin Nitroninja - FI kva-m, CVM-14, DVM-14, CVM-15 Sökövintin CG Herran-Terttu - Whiplandian Inside I Am Dancing - Whiplandian Powerpuff Girl

- R.I.P. Snout Ziggy Stardust & Esa Nahka & Tero Nuppi


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Pe Helmi 21, 2014 12:50 pm 
Poissa
Lapsellinen
Lapsellinen
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 11:49 am
Viestit: 9864
Paikkakunta: Vaasa
En kyllä saa pienimuotoisesta kasvattamisesta mitenkäänpäin kannattavaa liiketoimintaa. Kyllä siihen varmaan suurin osa suhtautuu ihan vain kalliina harrastuksena. Luulen, että muunlainen ajatustapa herkästi kostautuu väärinä eettisinä valintoina. Riskit eläinten kanssa ovat liian suuret. Ja entä miten ajatellaan kulukannalta niitä jalostukseen hankittuja koiria, joista ei siihen lopulta olekaan? Jos ajatellaan, että jossain pentueessa jäädään plussalle niin veikkaan, että se kuluu äkkiä yhteenkin tyhjäksi jääneeseen suunnitelmaan.

Esimerkiksi tuon ekan mulla olevan sijoitusnartun pentusuunnitelmasta oli vain hurjia kuluja kun kasvattaja kävi hakemassa uroksen Suomeen astutuslomalle viikoksi eikä se sitten lopulta saanut astuttua kunnolla, eli narttu jäi tyhjäksi.

Varmaankin jonkun suositun sikakalliin kääpiörodun kohdalla voi voittoa tulla kivastikin. Ainakin jos kohdalle sattuu narttu, joka on hyvä synnyttäjä ja tekee kohtalaisia pentueita. Sitten kun vielä käyttää vain omia koiria, uudestaan ja uudestaan samaa yhdistelmää. Ainakin näitä näkee koiranetissä...

_________________
Whippetit
Carry On Jenna De Rosnay, Neve
Refined Miss Moonlight, Dana
Refined Man On The Moon, Pyry
Unkarinvinttikoirat
Avenina's Elszánt Erzsebet, Tosca
Budha Deula Perphenazinum, Lila
Ranskanlupat
Mal'Aki Wayne, Väinö
Tunturituulen Milana


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: La Helmi 22, 2014 8:40 am 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla

Liittynyt: Ma Kesä 04, 2007 4:04 pm
Viestit: 483
Paikkakunta: Kerava
Kiinnostava aihe, mutta multa jäi kysely täyttämättä koska en ole ikinä laskenut pentujen ruokintaan meneviä kuluja mitenkään eritellysti, ehkä todellakaan tiedä mitä maksaisi esim. hätäsektio päivystyksessä koska sellaiseen ei ole ollut tarvetta (ja ihan sama mitä maksaisi, se tehtäisiin jos olisi tarpeen). Lisäksi mä lasken pennutuskuluihin myös matkustamisen uroksen luokse tms. jota tuossa ei oikein löydy. En tiedä KV-näyttelyn hintaa, koska en ole jalostuskoiria käyttänyt KV-näyttelyssä vaan ihan ryhmiksessä on käyty se "pakko H" -hakemassa (no okei, ne on kyllä saaneet EH-ERI, mutta mulle riittäisi se H:kin). Yhtä näyttelyä enemmän kuluja on tullut luonnetestistä, mh-kuvauksesta, kisa/koemaksuista ja rodunomaisesta taipumuskokeesta (jonne mulla on vähintään n. 900km yhdensuuntainen matka, eli ei ole ihan ilmaista viedä koiria testiin). Kulut ei myöskään aina lopu siihen kun pennut lähtee, vaan voi tulla korvauksia myöhemmin (perinnölliset sairaudet, kivesviat jne). Lisäksi mä palautan pennusostajille 10% pennun hinnasta jos he käyttävät koiran virallisessa pevisa-tarkeissa pari-kolmevuotiaana. Unohtamatta sitä, että olen sijoittanut (=antanut ilmaiseksi tai vakuusmaksulla) omia kasvatteja ja muualta ostettuja koiria ja loistavat tuurin takia olen joutunut jättämään niistä 6 pennuttamatta tai narttu ei ole tiinehtynyt vaikka on esim. tullut reissattua pohjois-ruotsiin sopivan uroksen luo viikoksi. Tuostahan ottaa jo ilosesti takkiin 6 x koiran ostohinta (n.850e). Jippii!

Lopputulos: kasvattamalla pentueen silloin tällöin joka toinen vuosi et jää voitolle, mutta tämä on harrastus ja harrastukset maksaa.

_________________
Sysiväikeen kennel
silken n Sarafias Cassandra "Fauna"
silken n Marsavan Flora Austin "Flora"
slk Naavaneidon Salka "Salka"
lpkn Pihlajamäen Fafnir "Katla"
lpkn Sysiväikeen Hekla Huuranhaltia "Hekla"


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: La Helmi 22, 2014 11:50 am 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
Osa kuluista on tarkoituksella jätetty pois laskuista, näitä on esimerkiksi tuontikoirien ja pakastesperman käyttö, luonnetestit ja lajikohtaiset koetulokset. Aihe on niin laaja, että sitä oli pakko rajata, ja vedin rajauksen siihen, että käytetään kotimaisia koiria ja astutusmatkaan laitan oman arvioini kustannuksista matkalle ja yöpymisille.

Italian G, uskoisin, että sijoitustoiminnalla ja suuremmalla voluumilla kasvatettaessa on myös varaa valita jalostusmateriaalia ja mahdollista saada voittoa yhden ihmisen elinkeinon verran. Rikastumaan tuskin pääsee, mutta jos joku kokopäivätyönään kasvattaisi koiria, niin luulisi, että vuodessa 4-5-6 pentuetta riittäisi minimipalkkaan. Pienkasvatuksessa varaa valita ei aina ole ja koko jalostus voi tyssätä vuosiksi, jos sopivaa jalostusyksilöä ei löydy ja sellainen pitää hankkia.

Suurimman tilin tekevät sijoittavat kasvattajat, jotka kasvattavat rotua, joka tekee suuria poikueita. Eettisesti, jos kasvattaa, niin pikkukoirat eivät ole tuottavia, koska narttua voi pennuttaa vain tietyn määrän ja jalostusmateriaalia ei tule niin paljon. Sillähän pentutehtailijat rahansa leipovat, että teettävät kysyttyjä pikkurotuja samoilla nartuilla jatkuvalla syötöllä ilman tutkimuksia tai muuta laadukasta hoitoa, kunnes narttu on loppuun käytetty.

Tuntuu, että koirien kasvatus liiketoimintana on melkeinpä tabu ja elinkeinona kasvattaminen mielletään heti pentutehtailuksi, minkä takia kasvatusta elinkeinonaan tekevät eivät siitä juuri puhu. Tai vastapainoksi todetaan, että se on vain kallis harrastus (Mitä se varmasti pienessä muodossa pääosin onkin) Isompien rotujen pentueen liikevaihto voi kuitenkin olla parhaimmillaan 16 000- 18 000 ja jos kasvattaja tuottaa vaikka 5 poikuetta vuodessa voi liikevaihto olla erikokoiset pentueet ja riskit huomioiden helposti 30 000- 40 000 euroa.

Menot voi vähentää verotuksessa ja tappiot vahvistaa, näyttelymatkat ja kulut ymmärtääkseni voi vähentää verotuksessa. Mielestäni on siis mahdollista, että tälläinen toiminta tuottaisi alkuvaiheen jälkeen yhden ihmisen elinkeinon verran olettaen, että jokaiseen pentueeseen ei käytetä tuontikoiria tai pakastespermaa tai käydä ulkomailla näyttelyissä/astutuksella. Mielestäni myös 5-6 pentuetta vuodessa pääelinkeinona ei ole paljon ja yksilöllisyys vielä säilyy ( Eli koirista huolehtiminen ja näyttöjen hankkiminen on pääsääntöinen työ) Tiedän ainakin yhden pääelinkeinona kasvattavan, eikä koirat tietääkseni ole muuttuneet esineiksi tai ole terveydeltään sen huonompia kuin harrastajien kasvattajat.

Toki tälläinen toiminta on aina riskaabelia ja niin on moni muukin yritystoiminta. Jalostusmateriaali voi loppua ja voi tulla sairaus. Mutta se on yrittämiseen kuuluvaa riskiä. Itse en lähtisi koira-yrittäjäksi, koska yrittäjien sosiaaliturva on olematon ja kasvatus on mielestäni melko riskialtista toimintaa. Mutta en lähtisi sanomaan suoralta kädeltä, että koirien kasvattaminen olisi kannattamatonta tai elinkeinona mahdotonta.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: La Helmi 22, 2014 1:53 pm 
Poissa
Lapsellinen
Lapsellinen
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 11:49 am
Viestit: 9864
Paikkakunta: Vaasa
No nämä oli vaan mun mutuiluja aiheesta. Itsehän en ole kasvattaja, mutta melko läheltä päässyt sitä seuraamaan sijoituskoirien ja yhden pentueen (joka tuli toisen nimeen, mutta itse hoidin kokonaan käytännön puolen) kautta.

Ihan hyvä, että tutkit ja olisi kiva jos aikanaan työsi saisi luettavaksi asti.

Toivotan onnea urakkaasi! :peukku:

_________________
Whippetit
Carry On Jenna De Rosnay, Neve
Refined Miss Moonlight, Dana
Refined Man On The Moon, Pyry
Unkarinvinttikoirat
Avenina's Elszánt Erzsebet, Tosca
Budha Deula Perphenazinum, Lila
Ranskanlupat
Mal'Aki Wayne, Väinö
Tunturituulen Milana


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Ma Helmi 24, 2014 10:28 am 
Poissa
Palkintopallilla
Palkintopallilla
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 10:05 pm
Viestit: 5370
Paikkakunta: Nurmijärvi / Espoo
Ajattelin vastata, mutta se kävi liian vaikeaksi. Kysymykset liian omituisia minulle. Ja "viimeinen niitti" tuo näyttelymaksukysymys - miksi ihmeessä kysyä YHDEN Kv-näyttelyn hintaa, kun se on sama kaikille eikä riipu vastaajasta mitenkään? Ej jummarra...

_________________
Kennel Dubnjak

Kuva
MVA Dubnjak Balashka
MVA Hatsina Jarkaja Zvezda, MVA Hatsina Jastreb Bystryj
Bilinka For Solovyev
Dubnjak Cossara
MVA & JMVA Dubnjak Excavator
Eternal Elektra Royal Lily
Dubnjak Finest Gravel


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Ma Helmi 24, 2014 7:07 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
En harrasta näyttelyitä, joten en tiedä miten näyttelyt hinnoitellaan. Kysymyksellä tarkoitus arvioida paljonko näyttelymaksut ovat keskimäärin ja montako käyntiä jalostusyksilö keskimäärin vaatii. (Eli toisin sanoen millainen kustannuserä näyttelyt ovat)

Kyselyssä ei ole pakollisia kohtia, joten vastata voi myös osaan.

Varmasti kysely voisi olla enemmän viilattu, mutta kosk käyn kokopäivätöissä, teen remonttia ja hoidan 4 koiraa ja miehekkeen, niin loputtomiin ei voi viilata, jos haluaa työn loppuun tehdä keväällä. Kyse on kuitenkin opinnäytetyöstä eli koulutehtävästä, ei virallisesta tutkimuksesta.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Ti Helmi 25, 2014 7:59 pm 
Poissa
Palkintopallilla
Palkintopallilla
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 10:05 pm
Viestit: 5370
Paikkakunta: Nurmijärvi / Espoo
Tavanomainen ilmoittautumismaksu kv-näyttelyihin selviää helposti kennelliiton sivujen kautta. Siinä ei paljon harrastajien mielipiteet hetkauta. :D (Enkä mä edes käy kauheesti kv-näyttelyissä, vaikka käynkin 20-25 näyttelyä vuosittain.)

No joo, joka tapauksessa mun on niin mahdoton vastata että en edes yritä. Joutuisin jättämään puolet kentistä tyhjiksi, ei kannata. Enkä sitä paitsi edes pysty arvioimaan esim. jotain yhden pennun ruokintakustannuksia luovutusikäiseksi, kun ei niille pennuille mitään erityisiä omia pöperöitä hankita.

_________________
Kennel Dubnjak

Kuva
MVA Dubnjak Balashka
MVA Hatsina Jarkaja Zvezda, MVA Hatsina Jastreb Bystryj
Bilinka For Solovyev
Dubnjak Cossara
MVA & JMVA Dubnjak Excavator
Eternal Elektra Royal Lily
Dubnjak Finest Gravel


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Ke Helmi 26, 2014 8:48 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
Hmmm, ei sattuisi olemaan linkkiä, mistä selviää helposti se näyttelyn hinta, siis kun itse googletin kv näyttelyt, niin tuli vain Kennelliiton yleinen näyttelyselostus ja näyttelyiden lista, listalta selaamieni näyttelyiden ilmoittautumishinnat erosivat toisistaan.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: To Helmi 27, 2014 12:01 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Ma Helmi 11, 2008 10:15 pm
Viestit: 235
Paikkakunta: Raisio
Mun "vääränrotuisten" kasvattaja kasvattaa ammatikseen ja katoin koiranetistä että hänellä on ollut viime vuotta 20 pentuetta joissa yhteensä 82 pentua. Tosiaan, monet asiat selviää aika helposti sieltä kennelliiton tietojärjestelmästä tänä päivänä...

_________________
whu Paletin Superflash "Eicca"
sekä mittelipojat Damirazin Pelimies "Merri" ja Damirazin Legenda "Hopi"


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Pe Helmi 28, 2014 1:55 pm 
Poissa
Palkintopallilla
Palkintopallilla
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 10:05 pm
Viestit: 5370
Paikkakunta: Nurmijärvi / Espoo
Tottakai ne maksut eroaa toisistaan, mutta kuten kyselyssäkin luki "Tavanomainen yhden koiran ilmoittautumisen hinta KV-näyttelyyn".

KV Kajaani 35/40 eur
KV Turku 38/45 eur
KV Jyväskylä 38/43 eur
KV Imatra 38 eur
KV Lahti 40/45 eur
KV Vaasa 37/42 eur

Eli ei ne ihan hirveästi vaihtele. Lomakkeella on vaihtoehdot 30-40 eur ja 40-50 eur. Onhan noissakin siis sitä haarukkaa ja hajontaa, ihan kuten näyttelyiden maksuissakin. Käytännössä jos olisi vaihtoehto 35-45 eur, jokainen klikkaisi sen. Eli sen mukaan voi laskea jo suoraan.

Merkittävämpi pointti on se, että kysymyksen asettelussa on juurikin kv-näyttely. Kaikki ei käy kv-näyttelyissä juuri lainkaan. Kuten allekirjoittanut. ;)

Toki minäkin voin yrittää vastata. Jos jätän tyhjäksi kohdat joihin en kertakaikkiaan osaa vastata, ja heitän lonkalta arvion kohtiin joita en ole koskaan laskenut, onko siitä kyselystä/vastauksista enää mitään hyötyä?

_________________
Kennel Dubnjak

Kuva
MVA Dubnjak Balashka
MVA Hatsina Jarkaja Zvezda, MVA Hatsina Jastreb Bystryj
Bilinka For Solovyev
Dubnjak Cossara
MVA & JMVA Dubnjak Excavator
Eternal Elektra Royal Lily
Dubnjak Finest Gravel


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: To Elo 28, 2014 9:20 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014062313191

Siellä se nyt on, kiitos kyselyyn vastanneille.

Lukiessa kannattaa muistaa, että tavoite ei ole mahdollisimman todenmukaisesti tutkia koirien kasvatusta, vaan testata kaupallista teoriaa. Eli tärkeintä ei ole luvut, vaan se miten niitä on käsitelty. Toki pyrein pitämään luvut kohtuullisesti totuudenmukaisina, mutta ei kannata niitä alkaa silti suurennuslasilla tarkastelemaan tai pitää tuloksia missään määrin yleistettävinä.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: Ti Syys 23, 2014 4:35 pm 
Poissa
Palkintopallilla
Palkintopallilla
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 10:05 pm
Viestit: 5370
Paikkakunta: Nurmijärvi / Espoo
Pääsin kohtaan 2.2.2 kun löysin ensimmäisen asiavirheen. :D Kennelliitto ei myönnä kennelnimiä, vaan FCI.

_________________
Kennel Dubnjak

Kuva
MVA Dubnjak Balashka
MVA Hatsina Jarkaja Zvezda, MVA Hatsina Jastreb Bystryj
Bilinka For Solovyev
Dubnjak Cossara
MVA & JMVA Dubnjak Excavator
Eternal Elektra Royal Lily
Dubnjak Finest Gravel


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Koirien kasvatus liiketoimintana ja opinnäytetyökysely
ViestiLähetetty: To Syys 25, 2014 8:27 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Pe Kesä 10, 2011 3:39 pm
Viestit: 165
Paikkakunta: Pori
Arvosana saatu, enää ei kiinnosta vaikka olisi asiavirhe joka kappaleessa :denti:


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com