Tänään on Ti Marras 12, 2019 7:11 am

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: Ti Maalis 04, 2014 4:46 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Su Kesä 05, 2011 10:07 pm
Viestit: 162
Paikkakunta: Tampere
Tämä ei nyt periaatteessa kuulu vinttikoirapalstalle, mutta koska colliefoorumilla ei koskaan ole ketään paikalla, kysytään täältä.

Eli äitini Kaapo collie (Kiaran isä) oli tänään lonkkakuvauksissa ja kuvat lähti kennelliittoon D/E... Kyynärät oli terveet. Lonkat eivät kuulemma ole kehittyneet kuten pitäisi. Löytyi myös nivelrikkoa. Hieroja on tilattu tälle viikolle, etupään lihakset ovat kuulemma todella kovalla koetuksella ja jumissa.

Seuraavaksi kysäisen että onko täällä porukalla kokemusta tuommoisista lonkista? Kuinka on arki sujunut?
Lääkäri käski lopettamaan palloleikit ja painit muiden koirien kanssa. Myöskin hihnassa lenkkeilyä tulisi välttää. Metsässä vapaana lyhyehköillä lenkeillä saa ja kannattaa käydä.
Kipulääkettä määräsi sekä Cartrophenia 4 kertaa pistoksina nahan alle. Kokemuksia kuinka lääke on vaikuttanut?

Aika yllärinä tuli kyllä nuo tulokset. Tosin ei Kaapo koskaan ole itse autoon hypännyt mutta muussa käytöksessä/ liikkumisessa emme ole mitään huomanneet, ennemminkin pidetty sitä normaalina ison koiran kömpelyytenä :| Kaapo kun on isokokoinen collieksi.

Nyt myös mietityttää Kiara, voiko silläkin olla jotain vikaa? Kai mun täytyy se ihan oman mielenterveyden takia kuvauttaa. Tosin se on ketterä ja pirun nopea ja ennemmin whippet kuin collie :)

_________________
Whippet Jatzarin Blue Dream "Peppi"
Saksanpaimenkoira-karjalankarhukoira "Aada"
Whippet-pk collie "Kiara"


+ kotikissat Turskatti & Pirskatti


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: La Maalis 08, 2014 6:05 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Su Marras 06, 2011 10:08 pm
Viestit: 174
Minulla oli irlanninsusikoiralla E/E ja kummassakin lonkassa kolmannen asteen nivelrikko.

Kuva

Tuli aikuisena kodinvaihtajana parivuotiaana, lopetin puolisen vuotta tutkimuksista n. 4,5 vuotiaana.

Kipulääkettä sai. Ensin mentiin Metacamilla, kun vatsa ei enää kestänyt sitä siirryin Trocoxiliin, sitä kun tarvitsi antaa vain kerran kuussa. Siinä kohden, kun tuo kipulääke auttoi kaksi viikkoa oli korkea aika päästää koira pois.

Jälkiviisaana olisi pitänyt jättää koira alun alkaen tutkimuspöydälle, kun lonkkavika todettiin. Mikäli ikinä eteen osuu uudelleen, en samaa virhettä tee toiste.

_________________
Kuva

http://outip.otukset.fi/kuvat/


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: Ti Maalis 11, 2014 1:26 am 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa
Avatar

Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 12:21 am
Viestit: 27
Paikkakunta: Tupa Satakunnas, syrän lakialla
Omakohtaista kokemusta lonkkavikaisista koirista ei ole, lähipiirissä kokemusta löytyy sitten turhankin paljon. Joillakin koirilla arki sujuu paremmin, joillain huonommin - määritelmä riippunee siitäkin, miten koira osoittaa kipua tai minkälaisen olemisen omistaja kokee tarpeeksi "hyvänä" koiralleen. Jotkut koirat (jos puhutaan D/D lonkista) voi sujua suht hyvin, mutta tietämissäni tapauksissa paukutetaan sitten menemään särkylääkkeitten ja pistosten voimin. Aina pitää toki huomioida sekin, missä käytössä koira on = mitä siltä odotetaan. Perheen seurakoirana elelevä kaveri voi hyvinkin lenkkeillä terveenä ja olla myös pääkopaltaan täysin sinut tilanteen kanssa: aktiivisen treenikoiran tilanne on herkästi toinen. Aina on myös niitä tapauksia, joissa pistokset ja särkylääke eivät auta likimainkaan tarpeeksi, jolloin lopetus on ollut aika lyhyen kokeilun jälkeen edessä. Tietämieni E/E tai D/E lonkkaisten tilanne on ollut huomattavasti huonompi ja niiden kohdalla on yleensä päädytty hyvin pikaiseen lopetukseen, ellei sitten ole tehty lopetuspäätöstä jo kuvauksen yhteydessä. Lopetuspäätös on tehty hyvin nopeasti etenkin niissä tapauksissa, missä tönäisyt/liukastumiset jne voisivat aiheuttaa sen, että lonkkaluun pää luiskahtaa pois maljasta.

Itse jättäisin D/E lonkkaisen koiran pöydälle, mutta en katso voivani määritellä muiden ihmisten ratkaisujen oikeellisuutta. Itselläni perusteena olisi se, että minusta koiran pitää saada voida liikkua vapaasti ja pystyä lenkkeilemään riittävästi. Puhumattakaan siitä, että jatkuva kipuilu tai särkylääkkeiden voimalla oleminen ei minusta ole koiran ansaitsemaa elämää kun tilanne ei missään vaiheessa tule kääntymään paremmaksi.

En ota kantaa Kaapon tilanteeseen enkä halua sanella mitä sen omistajien pitäisi tehdä. Toivotan kuitenkin voimia tehdä ikäviäkin päätöksiä sitten, kun ne saattavat olla ajankohtaisia. Sen verran haluan kommentoida ilman mitään sarvia ja hampaita, että isokokoisenkaan collien ei missään tapauksessa tule olla kömpelö, eikä se ole isollekaan collielle tyypillistä.

Voit toki oman mielenrauhasi vuoksi kuvauttaa myös Kiaran, mutta toki voit kuvata sen myös mikäli aihetta ilmenee. Mitenkään aukottomalla varmuudellahan ei kuitenkaan voi sanoa, miten lonkkavika periytyy ja joskus johonkin pentueeseen voi lonkiltaan terveiden sekaan osua sellainen yksilö, mikä on täysin rikki. On siis aivan mahdollista, että sinun koirasi on täysin terve.

_________________
groenendaelit Glenhouse's Quuwalker & Valkohampaan Cuc-Cuu
muistoissa pieni rakas whippet Täysikuun Teinitaika


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: Ti Maalis 11, 2014 11:58 am 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla

Liittynyt: La Elo 02, 2008 7:18 pm
Viestit: 276
Paikkakunta: Vantaa
Meidän Zapalla todettiin E/E (epäviralliset) lonkat 7kk ikäisenä. Tehtiin kotona päätös että Zappa ei enää tule takaisin jos tulos on tuo.

Kuva

Eläinlääkäri kuitenkin sanoi että Zappa voi kuntoutua ja sillä voi olla kivuttomia vuosiakin. Ja niin Zappa tuli kotiin. Ensi vappuna kuvauksista on vuosi aikaa. Kipulääkettä se saa tarvittaessa, joskus tiheämpään, joskus voi olla pitkiäkin aikoja ilman. Zappaa on kuntoutettu ohjeiden mukaan (vesiliikuntaa, metsäliikuntaa, osteopatiaa) Nyt kun on pentu talossa niin myös toisen koiran kanssa leikkiminen on päivittäistä Zapan kunnon huomioon ottaen tietty. Meille painotettiin että liikunta on lääkettä, koiran kunnon ja kipuilun mukaan, luonnollisestikin.
Kuva

Toistaiseksi Zappa voi hyvin. Kovin pitkäikäinen se ei varmaankaan ole, kivut tulevat jossain vaiheessa ja no, sitten on pakko tehdä päätös. Nyt kuitenkin meillä on elämänhaluinen koira enkä kadu etten lopettanut Zappaa vuosi sitten.

_________________
Irlanninsusikoirat Gutgebautt Great Illusion - Zappa, Oscailte Dileas Declan - Bobo + seropiprinsessa Cindy


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: Ke Maalis 12, 2014 12:16 am 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Pe Kesä 29, 2007 8:53 pm
Viestit: 981
Paikkakunta: Turku Åbo
Meillähän on myös parinkymmenen irlis- ja sakemannivuoden jälkeen ensimmäinen lonkkavikainen koira talossa eli Romylla (spkn) on D/D-lonkat. Kyynärät Romylla on puhtaat, mikä on suuri helpotus. Romy on nyt 4-vuotias, keskikokoinen narttu. Koira on tällä hetkellä aktiivinen, liikkuu vaivattomasti ja mielellään - mutta vapaana, omaan tahtiinsa ja etupäässä maalla. Kaupungin päässä, kakkosasunnossa, huomaa, ettei se jaksa montaa päivää peräsin hihnalenkkejä, kun yksitoikkoinen marssiminen alkaa näkyä liikkeissä.

Palloleikkejä ei harrasteta paljonkaan, jos kyse on heittämisestä ja noutamisesta, mutta jalkapalloilu on yksi Romyn lempilaji. Tuossa vähän suttaisia kuvia tältä "talvelta":
Kuva

Kuva

Romy hyppii paljon ja ei muutoinkaan ole aina kaikki jalat maassa, mutta käskyttämällä sitä ei hypytetä:
Kuva
Autoon ja sänkyyn Romy hyppii myös vapaasti itse. Edellisellä spkn:lla oli risat kyynärät ja sehän lopetti itse kaikenlaisen hyppimisesen hyvin varhaisessa vaiheessa. Romyn selkä on myös (tai ainakin vielä) puhdas ja liikkuva, kun taas jos vertaa edellistä edelliseen spknarttuun, jolla oli spondyloosiselkä: tuolla yksilöllä selkä oli jo jäykistynyt nelivuotiaana ja lihasjumeja hoidettiin hierojalla, jotta jonkinlainen liikkuvuus säilyi. Eli kahteen edelliseen verrattuna nykyinen on nelivuotiaana paremmassa kunnossa lonkkaviasta huolimatta.

Kesäisin Romy käy uimassa ja/tai vesijuoksemassa meressä, mistä se nauttii. Pidemmälle patikkaretkelle en uskalla tämän koiran kanssa kuitenkaan lähteä.

Tuossa Romy torkkuu Amalian ja Klaaran kanssa lenkin jälkeen ja toivottavasti vielä monta vuotta lisää:
Kuva

Romylle on satunnaisesti annettu kipulääke (Dolagis) kovemman tai pitkäkestoisemman rasituksen jälkeen.

_________________
Kuva


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Vaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia
ViestiLähetetty: Ke Maalis 12, 2014 2:12 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Su Kesä 05, 2011 10:07 pm
Viestit: 162
Paikkakunta: Tampere
Kiitos kaikille kokemusten jakamisesta :)

Kaapo ei näytä yhtään kipuiselta, edes silloin kun ei saanut särkylääkettä päivittäin. Nyt ollaan mökillä koirien kanssa koko perhe, siinä se Kaapo ihan entiseen malliin juoksee tyttöjen kanssa. Palloleikit ja muut sellaiset piti nyt jättää pois.

Täytyy nyt seurailla tilannetta ja tehdä päätöksiä ajoissa. Kun ei se ole koiran arvoista elämää jos ei saa ilman kipuja juosta ja pitää hauskaa. Tällä hetkellä kaikki sujuu hyvin ja Kaapolla on oikein iloinen ilme kasvoilana kun saa muiden kanssa ulkona mennä :)

_________________
Whippet Jatzarin Blue Dream "Peppi"
Saksanpaimenkoira-karjalankarhukoira "Aada"
Whippet-pk collie "Kiara"


+ kotikissat Turskatti & Pirskatti


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com