Tänään on Ma Huhti 23, 2018 11:29 pm

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: Ti Kesä 09, 2009 10:41 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 8:53 pm
Viestit: 215
Paikkakunta: turku
Hei kaikki asiasta jotain tietävät!

Onni-farkunpennun kanssa on ollut ongelmaa. Kaikki alkoi pitkittyneestä ripulista (välillä oli aina ok) jota kesti kaikkinensa parisen viikkoa. Eläinlääkäri kuvasi vatsan ja otettiin pissa-ja verikokeet. Valkosolut koholla molemmissa. Veressä arvot oli noin 20,5.

Antibiootit päälle ja kontrolli oli viikon päästä, jolloin valkosolut oli noin 14. Nyt syöty vielä toista antibioottia ja kahtena viikkona veret, jolloin valkosoluarvot olleet noin 15-16.

Koira on terveenoloinen, ripulia ei oo tullut enää (loppui melkein heti ekan antibiootin aloituksesta, yhden kerran tullut välissä), syö hyvin ja on kaikinpuolin ok. Ongelma on se, että lääkäri haluais taas jatkaa antibioottia ja otattaa taas veriarvot viikon päästä. Juttelin kasvattajalle ja hän oli sitä mieltä että kannattas tilanteen antaa rauhottua nyt parisen viikkoa ja tuntuu muutenkin täysin terveenoloiselle koiralle syöttää antibioottia. Tehosterokotuksetkin on siirtyneet monella viikolla.

Kysymys kuuluukin että onko tiedossa että vinttikoirilla on taipumusta normaalia korkeampiin valkosoluarvoihin ja voiko esim stressi aiheuttaa valkosolujen kohoamista? Olen joutunut nyt reissaamaan koiran kanssa aika paljon ja mietin voisiko sekin olla osasyynä? Koira on noin 4,5 kk vanha.

_________________
-Farkkuherra Pareesa Badari Sa Ella- *Onni*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: Ke Kesä 10, 2009 10:40 am 
Vinttareilla on taipumusta alhaisiin valkosoluihin, jos ne ovat fyysisesti hyvässä kunnossa.

Kun valkoiset ovat koholla, niin koiralla on tulehdus. Silloin on kaksi vaihtoehtoa, joko sitä hoidetaan lääkkeillä tai annetaan luonnon parantaa. Jos parantaa. Onhan siinä tietysti se etu, että jos tulehdus pääsee pidemmälle, niin ainakin löydetään varmuudella paikka joka brakaa. Kaupan päälle voidaan tietysti saada todella sairas koira.

Tarkoitan sitä, että jos veriarvot näyttävät että joku on pielessä, niin silloin koira on sairas oli se sitten silminnähden kuinka terve tahansa. Kysy kasvattajalta, että ottaako hän koiran jatkohoidon vastuulleen, jos (kun?) lääkityksen lopettaminen leviää ns. reisille... yleensä tuossa vaiheessa neuvot tuppaavat muuttumaan.

Vaikuttaisi siltä, että sillä saattaisi olla pahempi suolistotulehdus. Onko tylosinia harkittu?

Rokotusten myöhästymisellä ei ole mitään merkitystä millekään.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: Ke Kesä 10, 2009 10:49 am 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 8:53 pm
Viestit: 215
Paikkakunta: turku
Juttelen lääkärin kanssa vielä tänään ja hän päättää jatkohoidosta. On kokeiltu kahta antibioottia, ensin kymmenen päivää ns normiantibioottia (en muista nimeä) ja sitten 3 päivää Trikozolia. Myös diffaus tehtiin ja se näytti että lymfosyytteja olis hiukan normaalia enemmän ja osittain hiukan reaktiivisiakin.

Se myös harmittaa että varmaa diagnoosia ei oo pystytty antamaan..että missä oikeen mättää. :(

edit. mietin sitäkin että voisko allergia aiheuttaa moista? jos onkin väärä nappula?

_________________
-Farkkuherra Pareesa Badari Sa Ella- *Onni*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: Ke Kesä 10, 2009 1:50 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: Ke Marras 14, 2007 6:55 pm
Viestit: 286
Meillä se, joka on (stressi)herkkä ja jolla on taipumusta allergiaan/yliherkkyyteen on muutamaan otteeseen sairastanut pitkittynyttä, todella pahanhajuista limaista ripulia. Tylosin on toiminut oikein hyvin. Omasta mielestäni antibiooteilla kun voi pahimmassa tapauksessa saada koko elimistön lopullisesti sekaisin ja ns hyvät, puolustavat bakteeritkin menee sen siliän tien. Sitten saa rakennella yleiskuntoa pitkän aikaa taas kohdilleen. EN tarkoita etteikö tarpeeseen pitäsisi syödäkin. Talvella vasta meni kk:n Kefexin kuuri pahaan tulehdukseen mutta onpa sen jälkeen sitten hoideltu paikallisesti hivaa ym.

Trikozoliin jos on vaihdettu ja vasta tuon verran syöty, jatkaisin ehdottomasti kuuria ainakin sen viikon, mitä lääkäri on ehdottanu. Mutten unohtaisi myöskään esim C- ja b- vitamiineja & maitohappobakteereja jne. Luulen, että nuo lääkityskokeiliut yhditettynä verikokeisiin on sitä diagnoosin tekemistä. Ja ainahan ei syytä löydykkään, mutta pääasia on, että homma tulee hoidettua ja potilas paranee hoidosta huolimatta.

Oman kokemukseni (tämän yhden yksilön kohdalla) mukaan, myös yliherkkyys/allergiat voi vaikuttaa, mutta se on varsinaisesti sitten toinen juttu eikä liity tuohon akuuttitulehdusvaiheeseen tai vaikuta akuutin tilanteen hoitoon. Meillä on koira voinut hyvin kotiruoalla.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: To Kesä 11, 2009 11:42 am 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: To Joulu 20, 2007 7:53 pm
Viestit: 1208
Paikkakunta: Lübeck, Deutschland
Käsittääkseni, jos valkosolujen koholla oleminen johtuisi allergiasta/loisista, eosinofiilit ovat koholla, eivät lymfosyytit.

_________________
Borzoit, nykyiset: Prikrasnaja, Podruga
menneet: Dumlen Ballerina, Dumlen Bettina, Polongain Alusha, Phaedra Villi, Polnyj


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: To Kesä 11, 2009 1:45 pm 
Lainaa:
Valkosolujen määrän nousu yhdistetään joko tulehduksiin tai luuydinsyöpään tai lymfoomaan. Koska kilpaileva greyhound on nuorehko koiraurheilija, niin on erittäin epätavallista että syöpä olisi syynä nousseisiin valkosolujen määriin. Korkeat valkosolumäärät ovat greyhoundilla yleensä merkki tulehduksesta. Siitä ei voi kuitenkaan määritellä missä tulehdus sijaitsee. Joskus infektio voidaan paikallistaa kliinisillä tutkimuksilla, esim. nielurisat, keuhkot tai suolisto. Toisissa tapauksissa on tehtävä tutkimus virtsa- tai ulostenäytteistä. Joskus tarkan infektiopesäkkeen etsiminen on liian kallista tai aikaavievää. Useimmat treenarit valitsevat silloin laajemman antibioottihoidon, jotta greyhound saataisiin toipumaan mahdollisimman nopeasti.


Lainaa:
Korkeat eosinofililukemat muutoin terveillä greyhoundeilla yhdistetään seuraaviin:

1. Sisäänhengitettyjä allergisia partikkeleita kuten pölyä tai heinien tai istutusten siitepölyä. Greyhoundilla saattaa olla vuotavat silmät, valuva nenä, aivastelua, yskimistä tai muita heinänuhan oireita.
2. Kosketuksesta aiheutuneet ihotulehdukset, kuten saippua, shamppoot, kylvyt, pehmikkeet, linimentit ja siivoukseen käytetyt antiseptiset aineet. Greyhoundilla saattaa olla kutiava iho, aristaa harjatessa, raapia itseään, hangata päätään seiniin.
3. Ravinnossa tulevat allergisoivat aineet kuten vihannekset, hevosenliha, lampaan tai vuohenliha, maito, valkoinen leipä, hiiva jne.
4. Matotartunta, varsinkin hakamatoja.


Lainaa:
* Lymfosyytit

Toiseksi suurin valkosolkuryhmä veressä. Ne tuottavat vasta-aineita tai hyökkäävät suoraan. Voidaan sanoa, että lymfosyytit ovat se toinen puolustuslinja. Niiden määrä nousee pitkittyneissä tai kroonisissa tulehduksissa, sillä niiden määrän raju nousu vie viikosta kahteen tai pidempään


Lainaa:
Kunnossa olevalla terveellä greyhoundilla neurofilien ja lymfosyyttien suhde on 2:1 tai erittäin lähellä sitä. Tämä tarkoittaa, keskimäärin, noin 2000-2500 neurofilia ja 1000-1500 lymfosyyttia. Jos neurofilien suhde lymfosyytteihin on korkeampi, ja valkosolujen kokonaismäärä on normaalia korkeampi, jossain saattaa olla uusi (akuutti) tulehdus.

Jos kokonaismäärä on normaalia korkeampi, ja neurofili - lymfosyytti suhde on kuitenkin noin 2:1 tai jopa alle, niin se on merkki kroonisesta tulehduksesta (joka on vaivannut greyhoundia jo jonkun aikaa).

Jos valkosolujen kokonaismäärä on normaalin rajoissa, mutta neurofilien ja lymfosyyttien suhde on suurempi kuin 2:1, ja eosinofilien määrä erittäin matalasta nollaan, niin joko

* greyhound kärsii stressistä, jonka aiheuttajana esimerkiksi liian kova harjoittelu- ja kilpailutahti, liian kylmä tai kuuma kennel, pelkää muita koiria kennelissä tai joku muu stressiä aiheuttava syy
* greyhoundiin on injektoitu kortisonia ja on hoidon takia stressaantunut ja väsynyt

Mikäli stressikuvio johtuu kortisoni-injektiosta, treenari on tietoinen tästä ja sen vaikutuksista. Jos kortisonia ei ole annettu, niin tämä valkosoluprofiili indikoi vakavasta stressistä. Greyhound on laitettava lepoon. Treenarin on kiinnitettävä huomiota kennelin hoitoon ja treeniohjelmaan. Greyhoundit, joilla on tapana kilpailla hyvin heti levon jälkeen ja sen jälkeen pudota huippukunnostaan alentuneella suorituskyvyllä (ilman lihas- ja luusto -ongelmia) kuuluu kategoriaan helposti stressaantuvat greyhoundit. Nämä vaativat säännöllisesti lyhyen 2-3 viikon tauon ja lyhyen kilpailuohjelman lepojen välissä.

Matalia valkosolumääriä tavataan hyväkuntoisilla greyhoundeilla. Kuitenkin matalat määrät sairailla ja väsyneenoloisilla greyhoundeilla osoittavat akuuttia virusinfektiota. Ne vaativat hyvää hoitoa ja huolellisesti suunniteltua lääkitystä.


Kaipa noita voi soveltaa muihinkin.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: To Kesä 11, 2009 2:06 pm 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 9:22 am
Viestit: 3020
Paikkakunta: Helsinki
Paukku kirjoitti:

edit. mietin sitäkin että voisko allergia aiheuttaa moista? jos onkin väärä nappula?


Voivat, kummatkin, nimittäin ripulia.
Valkosoluarvojen nousuun ne taas eivät kumpikaan vaikuta.

Mulla on kokemusta niin kroonista suolistotulehdusta sairastaneen, allergisen kortisonia ja antibiootteja napsineen koiran kanssa verikokeissa ramppaamisesta, kuin myös sytostaatteja syöneen ja erilaisia tulehduksia sairastaneen Iriksen leukkarien ja veriarvojen seuraamisesta 1- 2 kert. kuukaudessa vuoden ajalta ja sitä aiemminkin.

Ja tosiaan, vinttikoirilla valkosoluarvot menevät luonnostaan pikemminkin ala-, kuin yläkanttiin, kuten Jagsterkin totesi.


Eli itse syöttäisin antibiootit loppuun suosiolla, kunnes veriarvot normalisoituvat ja/tai selviää, mistä on ollut kyse.

_________________
Jotain rakkeja meilläkin kai asuu.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: To Kesä 11, 2009 5:43 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 8:53 pm
Viestit: 215
Paikkakunta: turku
^näin tehdään eli antibiootit jatkuu synuloxilla ja seuraillaan..pidennetty kuuri jollei 10 päivää vielä pure. Taas tuli välissä yhen kerran löysää mutta se tuntuu jäävän siihen yhteen kertaan. Koiruus edelleen pirteä. Jollei ala apua löytymään antibiooteista niin puhuttiin jatkotutkimuksiin lähettämisestä helsinkiin.

_________________
-Farkkuherra Pareesa Badari Sa Ella- *Onni*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: To Kesä 11, 2009 10:24 pm 
Poissa
Pieni Savieläin
Pieni Savieläin
Avatar

Liittynyt: Ma Kesä 04, 2007 6:20 pm
Viestit: 1777
Paikkakunta: Helsinki
marissa kirjoitti:
Paukku kirjoitti:
edit. mietin sitäkin että voisko allergia aiheuttaa moista? jos onkin väärä nappula?


Voivat, kummatkin, nimittäin ripulia.
Valkosoluarvojen nousuun ne taas eivät kumpikaan vaikuta.

Meillä aikoinaan sopimaton ruoka aiheutti ensin lievää ripulia, ja sen pitkittyessä (sopivaa ruokaa haettaessa) suolen pinta ärtyi -> seurauksena tulehdus. Ja se taas näkyi sitten veriarvoissakin.

edit. Ruoka-aineallergiaa Jusankin kohdalla on jotkut eläinlääkärit väläytelleet, mutta asiaa ei ole koskaan lähdetty tutkimaan, koska sopiva ruokintatapa löytyi.

_________________
Faaraokoira B'Tesem Ahmosis Tal Sannat, "Jaro"
Puolanvinttikoira How Wilful Panic In The Ring, "Tuittu"

Taskuafgaani "Pinky" & kääpiöpolski "Erti"

R.I.P. faaraokoira Siphra's Devil Inside, "Jusa"


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: La Kesä 20, 2009 2:09 pm 
Poissa
Keltanokka
Avatar

Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 11:35 am
Viestit: 2
Olethan tietoinen, että rokotukset voivat aikaansaada joillekin koirille elimistön voimakkaan vastareaktion, jossa veriarvot heittelevät miten sattuu. Yksi omista kasvateista, narttukoira, sairastui outoon veriarvojen heittelyyn ensimmäisistä rokotuksista alkaen. Kolmella eri eläinlääkärillä käynnin jälkeen omistaja päätti olla rokottomatta koiraa uudestaan ja niin koira on elänyt täysin terveenä nyt yli kuusi vuotta. Tuo veriarvojen vaihtelu kesti lähes puoli vuotta.

Lisäksi joillakin narttukoirilla voi ensimmäiset kiimat vaikuttaa myös veriarvoihin. Useat eläinlääkärit ovat sitä mieltä, että vinttikoirien veriarvojen vaihtelu on paljon suurempaa kuin muilla roduilla.

_________________
nam myoho renge kyo


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: La Kesä 20, 2009 3:04 pm 
Jaa. Ei veriarvot ainakaan greyhoundeilla mihinkään heittele yhdenkään asiaa tutkineen lekurin mielestä.
Ehkä sitten näin tapahtuu muilla ryhmän roduilla, dunno.

Se, että kilpailukuntoon treenatulla greyhoundilla on korkeampi hemoglobiini, matalammat valkosolut ja T4, esim, niin on aivan eri asia, eikä liity mitenkään johonkin heittelyyn. Ne ovat yhdenmukaisesti _treenatulla_ eläimellä erilaiset kuin _treenamattomalla_ "kantaväestöllä", ja aivan yhtä yhdenmukaisesti lähempänä normiarvoja, kun kunto tipahtaa.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: valkosolut koholla?
ViestiLähetetty: La Kesä 20, 2009 11:26 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Pe Elo 17, 2007 9:19 pm
Viestit: 1291
Paikkakunta: Helsinki
Jos lymfosytit ovat kohollaan, niin KIPINKAPIN lääkäriin. Mun yhdellä irlikselläni todettiin kohtutulehduksen johdosta kohonneet valkosolut ja se sai vaivaan antibioottikuurin. Antibioottikuuri ei hyödyttänyt yhtään mitään, pikemminkin sillä oli täysin päivastainen vaikutus. Viikon kuluttua koiralta alkoi vuotaa verta ja vein sen siltä seisomalta lääkäriin. Tulos: lymfosyytit yli 100 ja saman tien leikkaukseen. Axelssonin mukaan koiran henki oli niin täpärällä, että jos olisin luottanut antibioottien kaikkivoipaisuuteen ja odottanut vielä muutaman tunnin, niin minulla ei enää olisi ollut sitä koiraa.

Kohonneet valkosoluarvot eivät ole mikään leikin asia.

_________________
Kuva


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 6 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com