Tänään on Ti Huhti 07, 2020 1:58 am

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 139 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Ke Maalis 02, 2011 10:53 pm 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa
Avatar

Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 1:48 am
Viestit: 75
Paikkakunta: Kotka
Tänään siis todettiin espanjanvinttikoira Vitolla SLO. Haluaisin kuulla kokemuksia ko. taudista, täällä ollaan ihan kahden vaiheilla, että mitä ihmettä teen. Koira on kipeä kipulääkitykselläkin, mutta kun en millään tahtoisi 2,5 -vuotiaasta päästää vielä irti :(

_________________
-Eija, Komeetta &vääränrotuiset-

In memoriam espanjanjanvinttikoira Vito 28.8.2008-11.3.2011


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Ke Maalis 02, 2011 11:30 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 11:44 pm
Viestit: 308
Kerrohan mistä on kyse. Pikainen googletus kun antoi vastaukseksi vain ei-niin-henkeä-uhkaavan kynsiä vievän autoimmuunisairauden.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: To Maalis 03, 2011 1:59 am 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: To Tammi 10, 2008 6:52 pm
Viestit: 373
Paikkakunta: Jyväskylä
Ensimmäiselle greyhoundilleni Vinkalle (Top Runner's Robertina) tuli tämä sairaus, ja se vei kyllä 6-vuotiaan Vinkan hengen.

Keväällä irtoilivat ja repeilivät ensimmäiset kynnet yksi kerrallaan. Osa jouduttiin irrottamaan eläinlääkärillä, kun olivat niin kipeitä ja pirstaleina, osa irtosi kokonaan (ja olivat tosi kipeitä niinkin). Verta vuosi, tassuja oli pakko kääriä ja paraneminen kesti pitkään. Heti jos koira sattui pääsemään vähänkin irti tai edes hihnassa metsäpolulla astui kiven päälle, kynsi saattoi hajota. Pahimmillaan oli kolme tassua kääreissä. Siteitten päivittäinen vaihtaminen oli tuskallista ja koira huusi ja pakeni jo pelkästä sideharson näkemisestä.

Syksyllä lähes puolet kynsistä oli irronnut - yli puolet oli vielä jäljellä ja niissä oli selvät merkit muutoksesta, tulivat vaaleaksi ja elottoman näköisiksi. Ensimmäisenä lähteneiden tilalle oli kasvanut uudet, heikot ja muhkuraiset kynnet. Koiralla oli pelko- tai kiputiloja enkä kestänyt enää odottaa loppujen kynsien irtoamista. Päästin Vinkan pois kärsimästä. Vinka oli rotuisekseen hyvinkin vilkas ja mahdollisesti sitä ei olisi enää koskaan voinut laskea juoksemaan, kun uudet huonot kynnet eivät kestäneet.

Tiedän joidenkin koirien kyllä selvinneen tästä ja kasvattaneen uudet kynnet.

_________________
Luna-galgo (Estrella) Suvi-grey (Zaire Zaronne)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: To Maalis 03, 2011 2:27 pm 
Poissa
jumittui viiniä lipittämään
jumittui viiniä lipittämään
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 8:54 am
Viestit: 3980
Voi harmi, toivottavasti Vitolla tauti pysyy remissiossa pitkään eikä ole pahinta laatua.

Meillä oli greynarttu, jolla SLO puhkesi. Tästä nyt on aikaa, koirakin kuoli yli neljä vuotta sitten, joten ehkä en heti kaikkea muista. Lisäillään sitten, kun muisti palailee pätkittäin. Todellakin olen tietoisesti yrittänyt unohtaa, mitään mukavaa se ei ollut taudin ollessa aktiivitilassa. Kivulias tauti alkuvaiheessa, lopulta kynsistä menee tunto. Silloin ne eivät enää kasva vaan jäävät pieniksi nysiksi tai sitä nysääkään ei tule.
Kynnethän muuttuvat erittäin hauraiksi, jopa pienikin kosketus vaikkapa kiveen osuminen saa ne vääntymään tai lähtemään. Kynsiä ei myöskään pysty leikkaamaan, ne ovat pelkkää jauhoa sisältä. Kynsien kuori avautuu ja murtuu. Tämä tietenkin vaikuttaa koiran liikkeisiin, se ei voi/uskalla kävellä saati juosta normaalisti. Kynsien varominen aiheuttaa sitten lihasjumeja, kun askellus on väärä. SLO voi olla vain yhdessä tassussa kerrallaan tai pahimmillaan jokaisessa samaan aikaan, joka vie liikuntakyvyn kokonaan taudin aktiivisen ajaksi. SLO voi myös kiertää tassusta toiseen.

Meillä vuosien remissio minusta tuli, kun koira sterilisoitiin. SLO aktivoitu aina juoksukierron mukaan, olin näin huomaavinani. Samoin koiran sairastuessa noin muuten, SLO aktivoitui heti. Onneksi meidän narttu oli muuten superterve, ei ikinä mitään, joten tautikin pysyi kurissa. Toki meilläkin oli huonoja jaksoja, yleensä kosteaan aikaan syksyin. Muista kuivata tassut tai käyttää tossuja. Koiraa ei myöskään kannata liikuttaa sellaisissa paikoissa, joissa kynsien osuminen johonkin on todennäköistä. Metsä miltei jää samoin talvella lumipellot, varsinkin lumen ollessa terävää.

Millaiset hoito-ohjeet olet saanut? Ihan kiinnostaa, paljonko en ovat muuttuneet neljässä vuodessa? Hienoa kuitenkin, että tauti tunnistetaan nykyään Suomessa. Monet ovatkin saaneet aivan vääriä diagnooseja, kynsivallintulehduksena hoidettu jne. Nyt taudin tunnistuksen yhteydessä osataan myös pitää SLO-koirat pois jalostuksesta. Toivottavasti. Tähän mennessä ei moni omistajakaan ole osannut autoimmuunitautia epäilläkään. Toivottavasti sellaista raukkaa ei löydykään, joka SLO:n koiran astuttaa. Oman koirani SLO:hon sain aikanaan diagnoosin ulkomailta, en uskonut saamiani höpinöitä eri eläinlääkäreiltä täältä meiltä.

Syötetäänkö Vitolle nyt kortisonia vai ab-kuuri vai pelkkää kipulääkettä? Muista antaa kalaöljyä, B-vitamiineja. Ne auttavat jonkin verran.

Netissä on yahoogroupsissa englanninkielinen SLO-ryhmä, sieltä saa vertaistukea ja vinkkejä hoitoon. Itse hämmästyin aikanaan sitä,kuinka paljon siellä olikaan vinttareita, erityisesti greytä.

Tsemppiä teille, aina saa kysyä lisää. En varmasti näin yhtäkkiä muista kaikkea.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: To Maalis 03, 2011 10:24 pm 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa
Avatar

Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 1:48 am
Viestit: 75
Paikkakunta: Kotka
Kiitos kokemuksista!

Miuta eniten murehdituttaa nuo "muut kivut." Nykyisinhän on todettu, että SLO vaikuttaa joihinkin koiriin kokonaisvaltaisemmin, ja Vito valitettavasti kuuluu näihin "joihinkin koiriin." Se ontuilee kummallisesti, ja nuolee itseään (erityisesti etuosaa, rintalastaa ja lapojen seutua), joten jonkin sortin kroonisia kipuja sillä on. Se on myös kovasti itkuinen, ja toisina päivinä todella kiukkuinen. Sillä on myös todennäköisesti verenkierrossa jonkin verran häikkää.

Kynsioireet eivät ole vielä pahat, mutta en myöskään haluaisi odottaa, että ne sitä ovat. Ja toisaalta tuo on sairastanut jo pienen ikänsä aikana ihan kamalasti, en haluaisi odottaa, että siitä tulee (taas) todella kipeä :cry:

Saatiin kipulääkettä, reilulla annostuksella biotiinia, rasvahappoja ja antibioottivoidetta, ja kortisonista sanottiin, että voi myös kokeilla (tosin ei vielä, koska se voisi hidastaa hännän paranemista). Ell puhui, että paljon on käytetty jotakin hoitoa, en muista mitä, mutta kyseinen hoito on hiljattain todettu tehottomaksi.

Tuolla siis nuo "kummalliset kivut" ovat jo voimakkaampia kuin häntäkuolion kipu, joten itselle kyllä tuntuu siltä, että koiran olisi parempi päästä piakkoin pois :(

_________________
-Eija, Komeetta &vääränrotuiset-

In memoriam espanjanjanvinttikoira Vito 28.8.2008-11.3.2011


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: To Maalis 03, 2011 11:41 pm 
Poissa
jumittui viiniä lipittämään
jumittui viiniä lipittämään
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 8:54 am
Viestit: 3980
Voi harmi, Vito on siis moniongelmainen jo muutenkin. Selailin vähän lähettämiäsi viestejä, mutta en huomannut miten tuo häntä meni? Kurja juttu, samoin loukkaantumiset.

Tuo nuoleminen ja itkuisuus on kipuilua. Meidän narttu saattoi itsensä nuolemisen lisäksi nuolla nahkasohvaa, kun oli kipuja ja huono olo. Milloinkaan muulloin sitä ei tehnyt. Rauhoittavaa sijaistoimintaa. Toki teidän kohdalla kipuiluun voi olla syynä aikaisemmat loukkaantumiset ja tuo häntäkin. Autoimmuunitauti voi tietenkin olla paljon kokonaisvaltaisempi kuin SLO yksinään.
Kannattaisiko tarkistaa Viton kipulääkityksen määrä, ehkä se on liian pieni? Tai vaihtaa joku muu kipulääke?
Tilanne on kuitenkin teillä vaikeampi kuin kuvittelin ja ymmärrän hyvin mietteitäsi eutanasiasta. Nuori koira, tulevaisuus sekä koiran elämänlaatu? Joka tapauksessa kaikki juoksupuolen jutut ovat jo ohitse SLO:n takia. Ei treenejäkään, ei ne kynnet sitä kestä. Ei kannata edes kokeilla, aiheutat vain taudin pahenemisen ja kivut koiralle.

Olisiko sinulla kuvia kynsistä nyt tai jaksaisitko kuvata? Ihan ok hoito näyttäisi Vitolle määrätyn, vaikkei tuokaan välttämättä tehoa. AB-kuurikin pitäisi olla todella pitkä, siltikin aktiivivaihe voi palautua saman tien takaisin kuurin loputtua. Tiedän yhden koiran, ei vinttari, joka sai avun homeopatian puolelta. Minuun on ottanut paljon SLO-koirien omistajia yhteyttä ympäri maata, yhteistä näille on ollut, ettei ole mitään yhteistä. Tarkoitan yhdelle sopinut eri tyyppinen hoito kuin toiselle. Ja remissiovaiheen pituuskin vaihdellut ihan muutamasta viikosta vuosiin. Taudin kulkua on vaikea ennustaa, mutta sen voi sanoa, ettei se ikinä katoa. :-(


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 12:27 am 
Poissa
Miestä väkevämpää tujauttamassa
Miestä väkevämpää tujauttamassa
Avatar

Liittynyt: To Touko 31, 2007 11:05 am
Viestit: 3529
Paikkakunta: Kotka: the happiest place on earth.
Voi Vitoa, aika pahalta kuulostaa :-(

Voisiko tuo muu kipuilu johtua lihaksista? Tassuja varoessaan Vito olisi saanut muut paikat jumiin?

Buffylla on tätä ongelmaa. Se on erittäin kipuherkkä, erityisesti tassuistaan. Kova pakkanen, hiekoitusepelillä kävely tms. tassuihin käyvä saa Buffyn kaikki lihakset jumiin, jolloin se on erittäin kivulias, nuolee itseään ja näyttää ontuvan joka jalkaa. Pahimmillaan lihakset tulehtuivat vuosi sitten niin, ettei Buffy kestänyt ollenkaan kosketusta ja sai korkean kuumeen, antibioottikuuri puri erittäin nopeasti tulehdukseen, kipulääke ei enää tuossa vaiheessa auttanut. Tämän talven vältimme pahat ongelmat suojaamalla tassut ja välttelemällä ulkoilua pahimmilla pakkasilla.

Voisiko Viton kivuista osa olla lihaskipuja?

Ihan uteliaisuudesta kysyn vielä, kenellä lääkärillä kävitte?

_________________
Team Wiles = Tihutiimi
Kiikurin Nomparelli - Nipsu
Citu Cupido's Gaelic Mist - Buffy
Scheik's Chanticleer - Clea
Wiles Amagicianshat - Möttönen
Wiles Aureliasfunfair - Hilleri
Saara the Galgo


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 4:28 pm 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa
Avatar

Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 1:48 am
Viestit: 75
Paikkakunta: Kotka
Moikka!

Anteeksi sekava teksti, olen miettinyt ja pähkäillyt ja lukenut ja kuullut kokemuksia, ja varasin juuri viimeisen eläinlääkärikäynnin pojalle viikon päähän. Viimeinen viikko tehdään maailman siisteimpiä asioita!

Kipuilu ei johdu lihaksista, se on reilun vuoden takaisen olkapäävamman takia käynyt tiuhaan fysioterapeutilla, ja ollut pitkään hyvä (siitä huolimatta siellä ollaan käyty).

Vito ei ole koskaan ollut kipuherkkä, isot vekitkään ei sitä ole haitannut. Kun kyljessä oli n. 17x4cm reikä nahassa, oli se pakko pitää hihnassa kun se olisi nojannut auton takapenkkiin muuten verisen läntin.

Hannu Pajulahdella käytiin, hän on kuulemma nähnyt runsaasti varsinkin settereissä SLO:ta, ja joidenkin vakioasiakkaiden takia seurannut tarkasti sairauden tutkimusta. Kynsien osalta tauti on vasta menossa pahempaan, eli kynnet ovat vasta pehmenneet ja niistä alkaa väri kadota, kynsivallit ovat pahemmassa kunnossa vielä. Neljä kynsivallia on tällä hetkellä paksuja ja erittäviä. Me ei odoteta pahempaa, tuo on kärsinyt ja kipuillut nyt ihan tarpeeksi. Kiitos kokemuksista, meillä mennään nyt näin.

_________________
-Eija, Komeetta &vääränrotuiset-

In memoriam espanjanjanvinttikoira Vito 28.8.2008-11.3.2011


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 4:31 pm 
Poissa
jumittui viiniä lipittämään
jumittui viiniä lipittämään
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 21, 2007 8:54 am
Viestit: 3980
Voimia sinne ja viettäkää laatuaikaa nämä viimeiset päivät yhdessä. Paras ratkaisu rakkaalle ystävälle on päästää se kivuista, ikä ei siinä merkitse mitään.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 4:42 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:08 pm
Viestit: 1411
Paikkakunta: Ikaalinen
Voimia.

_________________
Laura Elina - Itämainen Poropaimen
afgn CH BH TK1 RTK1 Hienohelman Zaromy "Myy" -07
afgn LC & R CH DVM-14 Azarang Farliga Resan "Freya" -11
lpkn BH RTK1 Tuhkavuorten Karpalonkukka "Pola" -13

+ etälappalaiset


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 4:43 pm 
Poissa
Lehmän lykkäs
Lehmän lykkäs
Avatar

Liittynyt: To Kesä 14, 2007 9:35 pm
Viestit: 1610
Paikkakunta: K-landia
..eihän täällä voi kuin itkeä.. :kyyneleet: :kyyneleet:


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 4:49 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Ke Helmi 03, 2010 1:48 pm
Viestit: 229
Paikkakunta: Alastaro
Voimia! :cry:

_________________
Italiaanopojat:
Ylladian Opal Wind - Sooda
Ylladian Khellendros - Happo


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 5:16 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 5:08 pm
Viestit: 1193
Paikkakunta: Sastamala
Iso hatunnosto raskaasta päätöksestä, ja paljon voimia ja jaksamista. :hali: Ei ole helppoa päästää nuorta koiraa pois, mutta joskus ei vain ole vaihtoehtoja. :-(

_________________
Zivanova's Chalfei Metelj - Dimka 2016 -
In memoriam
Sapwood's Dream Catcher Taimi 2010-2016
Sapwood's One in a Million 2009-2014
Ascanio 2006-2009


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 7:23 pm 
Poissa
Kaikenkarvainen Ritu
Kaikenkarvainen Ritu
Avatar

Liittynyt: Ke Touko 23, 2007 9:48 pm
Viestit: 1621
Paikkakunta: Kouvostoliitto
AnnaAnimal kirjoitti:
..eihän täällä voi kuin itkeä.. :kyyneleet: :kyyneleet:Komppaan..... :cry: :cry: Voimia! Ihan kauhiasti voimia sulle ja miehelles :hali:

_________________
Whippetit Pentti, Pirre ja Spede
Malinois Susu


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: SLO kokemuksia!
ViestiLähetetty: Pe Maalis 04, 2011 8:00 pm 
Poissa
Finaalin huipennus
Finaalin huipennus

Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 10:25 pm
Viestit: 4669
Joskus tuo on ainoa oikea päätös, voimia omistaja perheelle!


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 139 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 68 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com