Tänään on La Tammi 18, 2020 2:02 pm

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 85 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: La Elo 31, 2013 11:18 pm 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: To Helmi 28, 2013 2:53 am
Viestit: 11
Eli alkukantaisten rotujen ihmisenä haluaisin kuulla vertailuja ja omakohtaisia kokemuksia näistä roduista:

* iso portugalinpodengo (sileäkarvainen)
* ibizanpodenco
* kreetankoira
* valencianpodenco: tämäkin osittain harkinnassa, mutta saattaa olla ainakin toistaiseksi hankala saada Espanjan ulkopuolelle (puhun kylläkin itse pitkään Espanjassa asuneena sujuvaa espanjaa, joten itse kieli tuskin ongelmia tuottaisi, vaan lähinnä se että ne harvat kasvattajat joita löytyy ovat kaikki hyvin metsästyspainotteisia) eikä näillä ole edes kotimaansa kennelliiton hyväksyntää (ovat vasta Espanjan kennelliiton "maatiaisrekisterissä" eli tällä hetkellä RSCE tunnustaa sen alkuperäiseksi "maatiaispopulaatioksi", jonka asemaa ja määrää tarkkaillaan mutta jota ei tunnusteta vielä viralliseksi roduksi)

Mitkä ovat tärkeimmät luonteelliset erot? :orava: Ja onko esimerkiksi kreetankohdalla yhä niin, ettei koiria edes myydä muihin kuin metsästäviin koteihin? Käsittääkseni tuollaisen jos haluaa, pitäisi hakea yhä Kreikasta asti (Suomessa on teetetty yksi pentue, muttei taida olla kyseessä varsinainen aktiivinen kasvattaja eikä täällä tällä hetkellä voida sanoa olevan varsinaista kasvatustoimintaa, ja eräs Saksassa oleva harrastaja jolla on monta kreetalaista ei näyttäisi teettäneen niillä pentueita), ja siellä ainoa käyttötarkoitus tuntuu olevan se metsästys. Vähän samaan tapaan kuin Espanjassa ja Portugalissa podengoja/podencoja kasvatetaan yhä suuressa määrin metsästyskoiriksi, vaikka Suomessa taitavat olla lähestulkoon kaikki harrastuskoiria tai aktiivisia seurakoiria.

Podengosta, ibizasta ja xarnegosta kiinnostaa kaikista nimenomaan sileäkarvainen versio, mutta se on vähän sivuseikka koska käsittääkseni luonteeseen vaikuttaa enemmän esimerkiksi podengoilla tuo koko eikä karvanlaatu juuri ollenkaan. Korjatkaa toki jos olen väärässä. Kanarian- ja andalusianpodenco eivät jostain syystä kiinnosta ollenkaan, ehkä ne ovat jotenkin liikaa faaraokoiran ja cirnecon oloisia, jotka vain eivät jostain syystä yhtään henkkohtaisesti nappaa.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: La Elo 31, 2013 11:53 pm 
Poissa
Finaalin huipennus
Finaalin huipennus
Avatar

Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 1:42 pm
Viestit: 4028
Paikkakunta: Tuusula
^Tunnetko sä tuota valencianpodencoa yhtään? Oli mulle ihan uusi tuttavuus ja yritin googlettaa, mutta mun espanja on vähän ruosteessa. Ihanan näköinen kyllä, olispa mielenkiintoista tietää millainen on luonteeltaan :ihq:

_________________
farkkupojat Sawhorse's Party On "Leevi" -09 & Siphra's Bark at the Moon "Ram" -11


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 1:01 am 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa

Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 3:36 am
Viestit: 3356
Onhan tuosta jotain ihan suomeksikin: http://pystykorvat.suntuubi.com/?cat=40
(Ihan kätevä sivusto muuten tuo, selvisi että esim. podenco orito on ilmeisesti suomeksi kultapodenco, ellei sitten ole kirjoittajan itse keksimä suomennos :D)

Mutta en tiedä onko noilla kaikilla eri podencoilla niin suuria eroja esim. luonteessa, kun monet rodut ei tosiaan ole edes Espanjassa virallistettuja, saati muussa maailmassa (eivät siis kovin pitkälle jalostettuja tai eritytyneitä toisistaan). Ibizanpodenco nyt tietysti on vakiintuneempi.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 1:48 am 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: To Helmi 28, 2013 2:53 am
Viestit: 11
Olen yrittänyt etukäteen vähän onkia tietoa, ja rotumääritelmä on Espanjan kennelliiton mukaan seuraava (tai heidän versionsa on siis tällä hetkellä pelkkä rotumääritelmäluonnos):

http://www.rsce.es/web/images/rsce/RREE/Grupos_Etnicos/Xarnego_Valenciano.pdf

Tuon mukaan rotu on kaikenlaisessa maastossa työskentelevä, mitä erilaisimpiin ympäristöihin sopeutuva jäniksen metsästykseen käytetty koira. Keskeisintä kotialuetta Espanjan itärannikko ja Ebron laakso, ja on kyseisten alueiden metsästäjien eniten arvostama rotu. Luonteeltaan erittäin uskollinen, eloisa ja omistajaansa kiintynyt.

Edelleen tuossa väitetään kyseessä olevan mahdollisesti jopa vanhin Iberian mannermaalta kotoisin oleva podencorotu. Tosin olen huomannut tämän määritelmän vaihtelevan lähteestä riippuen, ja esimerkiksi kreetankoiraa pidetään kreetankoiraharrastajien sivuilla samaan tapaan podencojen kantarotuna. Xarnegon kerrotaan joka tapauksessa säilyttäneen alkuperäisen podencon rotutyypin näihin päiviin asti ja se on säilynyt puhtaana ulkopuolisilta vaikutteilta (toki tämä valitettavasti joidenkin rotujen kohdalla tarkoittaa myös sisäsiittoisuutta, ja juuri sen vuoksi esim. joidenkin malagalaisten yritykset pitää andalusianpodencon malagalainen tyyppi puhtaasti erillään muista andalusialaisista vain koska heidän mielestään se on "oma rotunsa" menee mielestäni turhan pitkälle ja aiheuttaa vain haittaa malagalaisten andalusianpodencojen monimuotoisuudelle).

Yleisolemukseltaan keskikokoinen, tasapainoinen ja jalo koira, joka edustaa "susimaista" (lupoidista) tyyppiä. Silmät ovat pienet, mantelinmuotoiset ja väriltään karvapeitteen ja kirsun sävyyn soveltuvat, katse eloisa ja älykäs. Korvat korkealle asettuneet, kolmionmuotoiset, hyvin "liikkuvaiset" ja kärjistään pyöristyneet. Urokset ovat noin 55-61 cm, nartut 50-57 cm. Väritys vaihtelee kanelinruskeasta punaiseen, mustaan ja kastanjanruskeaan; joko yksivärisinä tai valkoisin merkein. Rodusta hyväksytään kolme karvamuunnosta, sileä (n. 1,5 cm pitkää), karkea (yli 2,5 cm) ja pitkä (vähintään 4 cm). Karkea- ja pitkäkarvaisella muunnoksella on molemmilla yksinkertainen karvapeite.

Valitettavasti rotumääritelmässä saa hyvin suppeasti tietoa luonteesta, mutta xarnegojen rotujärjestön sivuilta löytyy tavallisen rotumääritelmän lisäksi myös historiallinen (oikeastaan kertoo enemmän nimityksen xarnego alkuperästä ja ylipäänsä kaikkien podencojen varhaishistoriasta) ja käyttötarkoitukseen liittyvä rotumääritelmä, joista jälkimmäisessä on kattava selvennys rodun tyypillisestä metsästystyylistä jäljestämisestä noutoon.

Lisäksi tämän ruotsalaisen, mielestäni erittäin hyvin tehdyn ja kattavan sivuston ylläpitäjä sattuu näemmä olemaan myös Espanjan Valencianpodenco-kerhon englanninkielinen kontaktihenkilö sekä heidänkin web-sivustonsa ylläpitäjä:

http://www.podenco.se

Valitettavasti hänenkään sivuillaan ei ole vielä xarnegosta luonne-esittelyä, vaan ainoastaan nuo samat yhdistyksen rotumääritelmät. Luulen kuitenkin että hänen kauttaan olisi luontevin selvittää rodun mahdollista maahantuontia. Mutta omalla kohdallani mietityttää tuon yksinomaan metsästyskäyttöön kasvattamisen lisäksi juuri se, ettei rodulla ole virallista asemaa edes kotimaan kennelliitossa, sekä se että on vaikea päästä tutustumaan koiriin käytännössä ja saada niiden ominaisuuksista tarpeeksi vertailupohjaa noihin muihin rotuihin. Jospa sitä voisi seuraavaa Espanjan reissuani hyödyntää tässäkin asiassa ja koittaa järkätä ainakin tutustuminen jonkun paikallisen kasvattajan tiloihin. Ja onhan toki tuolta ruotsalaiselta harrastajalta asiasta tarkemmin tiedustelu myös käynyt mielessä, mutta jotenkin tuntuu että ennen sitä haluan tehdä sen etelän reissun jolla pääsisi tutustumaan noihin livenä.

Itseasiassa Espanjan kennelliiton sivuilla sanotaan tuosta "maatiaistyypin" rekisteröinnistä seuraavaa:

"Etninen populaatio voidaan rekisteröidä omaksi rodukseen, kun Etnisten koirakantojen rekisterissä on merkittävä määrä yksilöitä vähintään kolmen rekisteröidyn sukupolven ajalta ja kun Espanjan kennelliitolla on vaikutusta sen jalostukseen eikä sitä voida enää katsoa pelkäksi fenotyypiksi."

Toivoa siis sopii, että xarnegon kanssa tilanne edistyisi ja saisi saman aseman kuin andalusianpodencolla ja manetolla Espanjassa jo onkin.

Edit: Tuota sivustoa olen vilkaissutkin, sitä kautta olen mm. tuon ruotsalaisen sivuston löytänyt sekä tiedon siitä, että Espanjan kennelliitolla on prosessi rodun virallistamista varten käynnissä. Tosin tuota podenco oritoa en aiemmin huomannutkaan. Omaan silmääni ei kyllä niin podencolta näytä, mutta ilmeisesti käsite podenco on sitten venyvä. Sanan orito oikeaoppisesta suomennoksesta en tiedä, mutta "oro" tarkoittaa kultaa. -ito/-ita viittaa jonkin sanan johdannaisena usein "pieneen", esimerkiksi "perrito" tarkoittaisi pientä koiraa. Mutta sitä en kyllä tiedä onko orito sana "oro"-sanan johdannainen, ja silloinhan sananmukainen käännös olisi lähinnä "pikkukulta". :denti:


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 2:16 am 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa

Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 3:36 am
Viestit: 3356
Juu, tuo Orito on vähän erityylinen, niinkuin tuolla sivullakin mainitaan:

"Kultapodenco on rakenteeltaan, rotutyypiltään ja väritykseltään melko erilainen muihin podencoihin verrattuna: se tuokin ennemmin mieleen työlinjaisen australiankelpien ja jotkin yksilöt myös mallorcan- ja valencianrottakoiran. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä näiden rotujen kanssa, vaan se on podenco siinä missä rotutyypiltään homogeenisemmat sukulaisensakin".

Ja myös tuota Oritoa on epäilty kaikkien podencojen kantaroduksi:
"Jotkut harrastajat, kuten kasvattaja Gaspar Jiminez uskovat sen olevan jopa kaikkien muiden podencojen kantarotu, niin sanottu puuttuva linkki kreetankoiran ja tavallisempien podencojen välillä. Tätä väitettä tukisi sen muita ryhmän rotuja karumpi, jalostumattomampi alkuperäisen työkoiran ulkonäkö. Koska myös valencianpodencoa on väitetty mahdollisesti kaikkein vanhimmaksi podencoksi, on kuitenkin vielä epäselvää kumpi näistä roduista on loppujen lopuksi varhaisempaa alkuperää".

Suomeen on tullut ns. rescuekoirana pari hyvin podenco oriton näköistä koiraa, tuo väri niillä on kyllä kaunis :)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 7:47 pm 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa

Liittynyt: Su Marras 15, 2009 9:39 pm
Viestit: 29
Täältä löytyy toistaiseksi Suomen ainokainen iso portugalilanen. Tai ainoa rekisteröity, en rescueista tiedä.

Vahva vietti, omiin ihmisiin kiintyvä, ahne, aktiivinen. Kotioloissa varsinainen reikäpää, sata lasissa koko ajan. Ihmisten ilmoilla äärimmäisen rauhallinen ja rennosti käyttäytyvä.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ma Syys 02, 2013 3:33 pm 
Poissa
näyttö täynnä limaisia nenänjälkiä
näyttö täynnä limaisia nenänjälkiä
Avatar

Liittynyt: Ma Heinä 16, 2007 12:57 pm
Viestit: 2110
Paikkakunta: Leppävesi
Vaikea aihe koska tuskin taitaa täällä kenelläkään olla kokemusta kaikkien näiden luonteista ja olisi pohjaa vertailla. :/
Ibizat on ehkä sitten tuon isopodengon vastakohta koska mun kokemuksella ibizat on taas kotona rauhallisempia kuin reissun päällä. :D
Ei muuta kun tutustumaan livenä!

_________________
Kuva


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ti Syys 03, 2013 9:36 am 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa
Avatar

Liittynyt: Su Joulu 02, 2007 3:07 pm
Viestit: 3014
Paikkakunta: Kouvola
Nazu kirjoitti:
Ibizat on ehkä sitten tuon isopodengon vastakohta koska mun kokemuksella ibizat on taas kotona rauhallisempia kuin reissun päällä. :D


Meillä ei :denti: Yleensä nämä mun elikot on yleisillä paikoilla ja näyttelyissä hyvinkin lunkeja ja makailevat kaikessa rauhassa odottaen, että jotain tapahtuu, mutta kotona touhutaan kyllä enempi ja ovat selvästi aktiivisempia. Eivät kuitenkaan mitään turhan sättääjiä ole kotonakaan.

_________________
* Cazaion -ibizanpodencot * http://podenco.nettisivu.org/


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 12:01 am 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: To Helmi 28, 2013 2:53 am
Viestit: 11
Tämän foorumin kautta minun on ehkä paras sitten keskittyä lähinnä portugalilaisen ja ibizan eroihin ja miettiä ensin miten hyvin ne sopisivat minulle. Tuosta xarnegosta ehkä otan yhteyttä siihen ruotsalaiseen yhteyshenkilöön, mikäli sattumalta se alkaisikin lopulta tuntua noita muita potentiaalisemmalta vaihtoehdolta. Löysin sen aiemman kreetankoira-topicin täältä jonka aiheena olivat jossain näyttelyssä näkyneet kaksi kreetankoiraa, mutta siinäkään vissiin ei pyörinyt ketään jolla itsellään olisi sellaisia tai olisi muuten omakohtaisia kokemuksia rodusta.

EGT kirjoitti:
Täältä löytyy toistaiseksi Suomen ainokainen iso portugalilanen. Tai ainoa rekisteröity, en rescueista tiedä.

Vahva vietti, omiin ihmisiin kiintyvä, ahne, aktiivinen. Kotioloissa varsinainen reikäpää, sata lasissa koko ajan. Ihmisten ilmoilla äärimmäisen rauhallinen ja rennosti käyttäytyvä.


Eli selvästi vietikkäämpi kuin esimerkiksi keskikokoiset podengot? Entäpä kumman näistä toisesta ketjusta poimituista väitteistä kokisit omakohtaisesti enemmän paikkansa pitäväksi? (tuohon, että millainen kotona vs. ulkosalla annoitkin tosin jo vastauksen äskeisessä viestissäsi) Sen verran kahtiajakautunut tuntuu mielipide isoista olevan, ja toisessa tuossa ketjussa esiintyneessä ääripäässä näemmä oli "ei noita Suomeen" -asennettakin, liekö sillä luonteesta saadulla negatiivisella kuvalla sitten viitattu vääriin käsiin joutuneisiin ja virikkeitä vaille jääneisiin ongelmatapauksiin vaiko oikeasti huonoluonteisiin yksilöihin.

Lainaa:
Olen käynyt jonkin verran keskustelua portugalilaisten kanssa aiheesta onko iso podengo kamala peto ja vastaukseksi saanut, että melkein keskari on vilkkaampi ja haastavampi hösötin. Iso podengo on heidän mukaansa ihmisten kanssa ja kotosalla hyvinkin rauhallinen, kuten ison koiran kuuluukin. Metsällä on sitten ilmeisestikin eri asia, mutta mikä tahansa metsästyskoira on "peto" ollessaan töissä..


Lainaa:
Vaikka podengot ovat kuitenkin vallan herttainen rotu niin se muutaman prosentin mahdollisuus KUN tulee rähinä niin isot ovat jo sen verran kookkaita että ongelmia on edessä (tarvitaan metrin koivuhalko normaalin puolimetrisen sijaan, näin keskareihin verrattuna). Vieressä kuorsaa kaksi keskaria jotka osaavat olla lutuisia ja sohvaperunoita ja kaikkea mutta noissa on jo pitelemistä sitten KUN se tilanne tulee eteen.


(Eli viittaako tuo lähinnä koirapuistokohtaamisiin ja muihin vastaaviin nokikkain kohtaamisiin, eikä remmirähjäämiseen? Koirapuistoonhan ei ole pakko mennä ja olen aiemmin omistanut koiran jonka rodulle oli tyypillistä se ettei se tullut toimeen muiden saman sukupuolen edustajien kanssa nokat vastakkain, mutta lenkkitilanteet ovat vähän eri asia jos kuitenkin puhutaan normaalista koirasta joka on muutoin opetettu kulkemaan hihnassa vetämättä ja ohittamaan vastaantulijat)

Poimittu siis täältä:
viewtopic.php?f=3&t=1033

Ibizoja on vissiin helpommin nähtävissä esimerkiksi näyttelyissä, isoa portugalinpodengoa olen yrittänyt bongata kesän näyttelylistoilta että pääsisi samalla reissulla katsomaan senkin, mutta tähän asti olen löytänyt sen niiden näyttelyiden aikatauluista jotka ovat sattuneet olemaan joko turhan kaukana tai väärään aikaan. Tietty on ihan eri asia nähdä koirat kotioloissaan ja mahdollinen kennelvierailukin voisi olla hyvä idea sen jälkeen kun olen ensin käynyt katsomassa noita livenä näyttelyssä.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 12:40 am 
Poissa
Tittelitön
Tittelitön
Avatar

Liittynyt: To Marras 26, 2009 12:21 am
Viestit: 10522
Paikkakunta: Nurmijärvi
Sibuli kirjoitti:
Eli selvästi vietikkäämpi kuin esimerkiksi keskikokoiset podengot?

Kannattaa muistaa, että yksilöissäkin on eroja. Keskareissakin on aitoja ja oikeita kilipääsankareita (joista yksi hyvinkin mainittu nukkuu juuri tälläkin hetkellä selkäni takana sohvalla, rauhallisesti ja lutuisesti kuin mikäkin pusumussukka ;) ), ja sitten niitä jotka ehkä "hiukan" syttyvät takaa-ajotilanteessa, ja muuten ovat kunnon halinalleja loppuajan. Ja sama pätee myös varmasti grandeissakin, vaikka keskivertona kooltaan ovatkin astetta suurempia. Itse en ole muihin kuin EGT:n grandeneitoon tutustunut vielä livenä, mutta yleisestä keskustelusta päätellen keskari ja grande ovat kuitenkin tavallaan varmaan aika samoilla linjoilla, tuon täpäkkyyntensä ja vietikkyytensä kanssa. Vielä ei olla kylläkään nähty grandeja juoksukarkeloissa, joten siinä suhteessa vietikkyyttä en ole vielä omin silmin päässytkään todistamaan ;) Amerikoissahan keskareita ja grandeja yhdistelläänkin aika surutta keskenään, niin että linjojen eroavaisuudet ehkäpä hieman jopa hämärtyvät ajan ja pentueiden saatossa. En tiedä, tämä on vain oma epäilykseni.

Samoin miettisin myös noita ylläviitattuja keskusteluja, onhan ne jo lauottu ilmoille useampikin vuosi sitten, 2007. Tämän jälkeen tietoisuus ja ymmärtäminen grandeista ja keskareista on entisestään vielä kasvanut, ja siinä missä aiemmin joku olisi voinut sanoa että grandesta ei koskaan tulisi rauhallista sohvapotaattikaveria, voidaan nykytiedon valossa olla jo hieman eri linjoillakin? EGT taitaa olla tässä suomalaisissa porukoissa paras asiantuntija, kun kuitenkin tuota ainokaista kotonaan pääsee päivittäin katselemaankin (tarkemmasta, kasvattaja-asennoituneesta rotutuntemuksesta ja portugalilaisista yhteyksistään puhumattakaan).Jos taas pitsoja ja keskareita alkaisin itse vertailemaan (tämähän ei ollut alkuperäinen kysymys, mutta sivutaan sitäkin nyt silti, kun en muustakaan sen tarkemmin tiedä :denti: ), sanoisin että ibiza taitanee ottaa elämän huomattavasti lungimmin kuin keskari? Molemmat korvakoirat ovat tietenkin täpäköitä metsästämään, huomattavan skarppeja ympäristönsä kanssa, mutta keskareista poiketen ibiza on jotenkin ... rennompi, laumasosiaalisempi! :D Kyllähän keskaritkin laumassa osaavat oleilla, mutta ainakaan itselle ei tällä hetkellä tulisi mieleenkään pistää esim. saman pentueen veljeksiä vierekkäin, leikkimään hammaslääkärileikkejä toistensa kitarisoilla ( :ihq: ), puhumattakaan siitä että laittaisin esimerkiksi uutta urosta vanhojen sekaan aivan tuosta vain. Tuntemani pitsat ovat yllättäneet ainakin itseni huomattavankin positiivisesti näissä merkeissä, lungimpaa menoa noin kaikenkaikkiaan on muutenkin :D

_________________
Tarjoilija, keitossani on portugalinpodengo!
Cosmo
C.I.B FI EE PL CH EE VET CH KVA-m Kaapo
C.I.B FI NO SE DK LV EE POHJ CH HeVW-18 Väinö
FI EE CH & KVA-m Max
FI DK LV EE LT BALT CH HeJW-14 JV-14 HeW-15 V-15 Leo
C.I.B FI EE LT CH Felix


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 9:34 am 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa
Avatar

Liittynyt: Su Joulu 02, 2007 3:07 pm
Viestit: 3014
Paikkakunta: Kouvola
pikkupodengos kirjoitti:
Kyllähän keskaritkin laumassa osaavat oleilla, mutta ainakaan itselle ei tällä hetkellä tulisi mieleenkään pistää esim. saman pentueen veljeksiä vierekkäin, leikkimään hammaslääkärileikkejä toistensa kitarisoilla ( :ihq: ), puhumattakaan siitä että laittaisin esimerkiksi uutta urosta vanhojen sekaan aivan tuosta vain. Tuntemani pitsat ovat yllättäneet ainakin itseni huomattavankin positiivisesti näissä merkeissä, lungimpaa menoa noin kaikenkaikkiaan on muutenkin :D


Heh :denti:
Tähän täytyy sen verran sanoa, että tätä ei varsinaisesti voi ibizoillakaan yleistää. Toi mun A-pentue on vaan jotenkin niin ylisosiaalinen, kuten myös Nino, joka sekin on d´Antrilles -uroksen jälkeläinen. A-pentueen isä Capo :sydän: (Ramses d´Antrilles) oli kans todella ystävällismielinen vieraitakin uroksia kohtaan.

_________________
* Cazaion -ibizanpodencot * http://podenco.nettisivu.org/


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 9:47 am 
Poissa
Lähtökopissa
Lähtökopissa
Avatar

Liittynyt: To Syys 15, 2011 10:38 pm
Viestit: 79
Paikkakunta: Espoo
Lainaa:
Kyllähän keskaritkin laumassa osaavat oleilla, mutta ainakaan itselle ei tällä hetkellä tulisi mieleenkään pistää esim. saman pentueen veljeksiä vierekkäin, leikkimään hammaslääkärileikkejä toistensa kitarisoilla ( :ihq: )

Nämä meidän pojat on vähän erikoisia :luuv2:

_________________
ibizanpodencot Cazaion Antar "Veeti" & Cazaion Balianth "Leevi"

+ siamilainen ja muutama itämainen lyhytkarva


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 12:44 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 2:36 pm
Viestit: 108
Paikkakunta: Lappeenranta
Annan nyt oman koiran esimerkin, ei voi sietää pentueveljiään lainkaan. Eikä ihan kauhean suopea ole muutenkaan ainakaan oman ikäisiä uroksia kohtaan. Osittain epäilen epävarmuudeksi... vanhoja uroksia ei yleensä lähde haastamaan, väistää mieluummin. Toki itseään puolustaa. Mutta melkoinen kainaloloinen tuo Axl on. Hyvin rauhallinen sisällä, välillä täytyy käydä tarkistamassa, että onko mulla koiraa lainkaan taloudessa :denti: Viettiä löytyy, iltalenkillä hakee pupuja ihan koko ajan. (toki niitä joka iltalenkki myös näkyykin).

Porvooseen on ilmoittautunut mukavasti 6 lk ja 3 kk ibizaa sekä 1 kk keskaripodengo. :jeahbaby:

_________________
Kk Ibizanpodenco Axl Rose "Snout Roseway Star"


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 1:04 pm 
Poissa
Tittelitön
Tittelitön
Avatar

Liittynyt: To Marras 26, 2009 12:21 am
Viestit: 10522
Paikkakunta: Nurmijärvi
Mimin kirjoitti:
Nämä meidän pojat on vähän erikoisia :luuv2:

Ne on ihania :ihq: Ehkä tietenkin voivatkin antaa vähän vääristynyttä kuvaa koko rodusta, mutta.. Ei haittaa, niitä on niiiiin nautinnollista katsella yhdessä (ja yksinkin ;) ), että aivan mieli lepää homman aikana :heaven: :hali:


Tietenkin jokaisessa rodussahan on aina omat variaationsa, siinä missä yksi koira voi olla aivan yltiösosiaalinen, ei toinen tykkää kavereista sitten laisinkaan. Ja varsinkin kun kyse on alkukantaisista roduista, sitä variaatiota ja geenien monimuotoisuutta on kuitenkin vielä aika huomattavan paljon jäljelläkin! :D Esimerkiksi keskaripodengoissa on jännä nähdä se, kuinka esimerkiksi hihnassa ollessa en välttämättä päästäisi poikia aivan miten sattuu nenättämään, ne eivät automaationa leiki tai pelaa yhdessä niin sulosoinnuissa, mutta kun jätkät päästetään harrastuksissa maastoon tai radalle, niin yhteistyö on enemmän kuin sulavaa! :rokrok: Vielä kertaakaan en ole nähnyt keskariäijien nahistelevan maastoissa tai radalla, tervepäinen metsästäjä useimmiten vain väistää jos toinen kaveri kertoo että homma on nyt hallussa. Tai alkavat leikkimään vieheellä, kuten SMM-alkuerissäkin kahden "pahiten kilipäistyneen" veljeksen keskenkin nähtiin Kuva :ehe: Keskaripodengokin tarvitsee tavallaan sen oman henkilökohtaisen tilansa, mutta kun kyse on lauma-aktiviteetista, napsahtaa sillä päässä jokin oikea nappula päälle ja sitten mennäänkin. Vanhemmitenhan nämä kyllä muutenkin hieman rauhoittuvat ja tasaantuvat, ja itse selkeästi näen kuinka aikaisemmin "heti-reagoinut" Maxkin osaa nykyään jo hieman malttaa, ei ärräpörrää kaikille vastaantulijoille, ja kuuntelee kun pyydetään asioita. Toista se on nuorempien veli(puoli)laitteiden kanssa, niillä sitä Maxinkin nuoruudessa nähtyä, täpäkämpää energiaa onkin vielä jäljellä :ehe: Eli tekeehän se ikäkin tehtävänsä, kaikin puolin positiivisesti :nyökyti: Paitsi sitten kun on paistia saatavilla, joko jänökorvallisessa tai kurrehännällisessä muodossa, siinä vaiheessa ei ikäkään oikein sano että kuinka kilipäänä saa tai pitää mennä :denti: Muttajuu, tuokin nyt vain sattuu olemaan rodun pyhin ja suurin ominaisuus, se pitää vain hyväksyä ja ... pitää hihnasta/koirasta parhaalla mahdollisella tavalla vain kiinni :mrgreen: :ehe:

_________________
Tarjoilija, keitossani on portugalinpodengo!
Cosmo
C.I.B FI EE PL CH EE VET CH KVA-m Kaapo
C.I.B FI NO SE DK LV EE POHJ CH HeVW-18 Väinö
FI EE CH & KVA-m Max
FI DK LV EE LT BALT CH HeJW-14 JV-14 HeW-15 V-15 Leo
C.I.B FI EE LT CH Felix


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Iso portugalinpodengo, ibizanpodenco vai kreetankoira?
ViestiLähetetty: Ke Syys 04, 2013 2:03 pm 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: To Heinä 30, 2009 9:43 pm
Viestit: 891
Paikkakunta: Espoon rajalla
Minusta kaikki, millä tahansa etuliitteellä olevat, Podengot/podencot ovat karrikoidusti samantyyppisiä metsästyskoiria. Jos olet valmis ottamaan Saksanseisojan aktiivisuustasolla (varsinkin nuorena) varustetun, Ajokoiran/beaglen riistaviettisyydellä ja vinttikoiramaisella kissamaisuudella sekoitetun koiran, niin Kyllä, olet oikean rodun parissa :denti: Nämä on kyllä sellaisia hyvin itsenäisiä päätöksiä tekeviä mamman mussukoita :ihq:

_________________
Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn....

Kati ja
kk ibbe Kaapo (Snout Wring that Rose)
Wh Maya (Whiplandian Highway Star)
Wh Nelly (Apple Garden´s Hearts Delight)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 85 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com