Tänään on Ma Huhti 06, 2020 5:15 am

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 50 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Pe Touko 18, 2012 11:50 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla

Liittynyt: Ma Marras 17, 2008 3:53 pm
Viestit: 265
Paikkakunta: Kangasala
Tätä asiaa on jo muutamissa viestiketjuissa sivuttu, mutta mää haluaisin lisää tietoa ja käytännön kokemuksia kantajista.

Asiahan on suht tuore, vasta 2007 vuodesta on bully-testejä tehty, mutta kun on kuitenkin vanhempiakin koiria testattu, niin sitä kautta luulisi käytännön tietoa olevan. Tutkittua tietoa on vasta suht vähän.

Eniten mua kiinnostaa huomiot, miten bully-geeni "ilmenee" kantajassaan. Toki ulkonäkö toki, mut muuten. Millaisia terveystutkimuksia koiralle on tehty/niiden tulokset? Onko havaittavissa luonteenpiirteitä (hankala asia mun mielestä, koska niin moni asia vaikuttaa koiran luonteeseen)? Mutta jos esim. samalla ihmisellä on useampia whippettejä, samoissa oloissa, niin osaako sanoa onko jotain erityispiirrettä.

En halua rajata keskustelun aloitusta kovastikaan vaan sana on aikas vapaa. Tuossa vain asioita joita olen itse pohtinut ja tutkinut vähäsen. Meiltähän löytyy bully-geenin kantaja ja siksikin tämä asia kiinnostaa. Enkä tosiaan löytänyt tästä aiheesta kovinkaan paljoa keskustelua tällä palstalla.

Jos koitetaan pitää tää keskustelu tässä asiassa, eikä hirveesti ajauduta muulle kasvatuslinjoille... Jookos? :)

_________________
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
R.I.P.Jalo (Bawabu Raziya Randi) rru
R.I.P.Sepe (Besties Lakupekka) wu
Milou (Softrack Fast'n Mythical) wu
Jeri (Ridgedogs Fantastic Snert by Titus) rru


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 12:05 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: La Touko 16, 2009 8:28 pm
Viestit: 384
Paikkakunta: Helsinki
Ruuti-whippetistä osa on varmaan kuullutkin, mutta kirjoittelen tänne silti.

Ruuti oli todennäköinen bullykantaja (pentueen isä kantoi). Sitä ei vain ehditty testaamaan ennen lopetusta, kun asia tuli tapetille vasta hieman myöhemmin. Ihan unelmahan tuollainen koira oli kisoissa, taistelutahtoa ja tehokkuutta vaikka muille jakaa. Tämä näkyi myös ärhäkkyytenä radalla, diskejäkin tuli.

Meidän tilanne alkoi kärjistyä kesällä 2009 pennun tultua taloon. Aluksi kaikki näytti menevän hyvin. Pientä ärähtelyä ilmaantui. Yhtenä yönä heräsin siihen, kun Ruuti rähisi pennulle tavalla, jollaista en ollut ennen nähnyt. Vaikea sanoa, mikä sen laukaisi, kävelikö pentu toisen yli vai mitä. Sokkitilanteesta en muista muuta kuin sen, että ärähdin Ruutille ja seuraavaksi se hyökkäsi minua kohti. Nenästäni lähti pala ja jouduttiin tekemään ihonsiirto-operaatio.
Näitä toissijaisia hyökkäyksiä alkoi tulla tasaiseen tahtiin, aina kun puutuin tilanteeseen. Joku voisi sanoa, että tyhmää oli aina mennä väliin, mutta pentu olisi todennäköisesti päässyt hengestään jos en olisi.

Pikku hiljaa Ruutin käytös muuttui. Se saattoi ärsyyntyä vain pienestä voimakkaasta sanasta. Sen katseesta saattoi nähdä hetken, milloin oli syytä pysyä kaukana. Olin tässä vaiheessa jo vähällä viedä sen piikille. Otin kuitenkin yhteyttä koirakouluttajaan, jonka kanssa yritimme etsiä tapoja tilanteen selvittämiseksi. Koirakoulusta palatessamme Ruuti iski mukana matkanneeseen pentuun kiinni keskellä moottoritietä. Kuinka toivoton tilanne olikaan, kun siinä vauhdissa ei mitään pystynyt tekemään...

Kävimme myös useaan otteeseen lääkärissä ottamassa verikokeita. Potilaskortista selviää, että veriarvot ovat olleet suht normaaleja. Tutkimuksissa aristi lihaksia, lienee johtunut jatkuvasta jännittämisestä. Lieviä eturauhas/virtsatietulehduksen oireita on jossain kohtaa ollut, mutta ei ongelman syy. Lopulta Ruuti kastroitiin, mutta sekään ei vaikuttanut asiaan.

Viimeisenä oljenkortena helmikuussa Ruuti muutti siskoni luo. Siellä ei ollut laumaa, joten stressitekijät oli siltä osin poistettu. Ehdot koiran muuttoon olivat selkeät: yhdestä ja ainoasta puremasta tulisi lopullinen lähtö. Kaksi kuukautta sujui hyvin ja näytti jopa siltä, että sen kanssa pystyisi elämään. Kävimme pennun kanssa yökylässä eräänä viikonloppuna. Stressitekijä laukesi taas. Tuttu kuvio toistui taas ilman syytä, pennun korva halkesi puremasta. Siitä viikonlopusta lähtien Ruutin käytös ei enää palautunut. Siitä tuli kyräilevä ja katse oli lasittunut. Viikon päästä pennun puremasta se kävi siskooni kiinni.

12.4.2010 koitti ikiuni. Ruumiinavausraportista ei selvinnyt mitään normaalista poikkeavaa.


Tämä oli erittäin rankka kokemus minulle ensimmäisen koiran omistajana. Mietin monen monta kertaa, mitä olen tehnyt sen kanssa väärin. Totuus alkoi kuitenkin valjeta pikkuhiljaa, en ollut asian kanssa yksin. Tilanne oli vain tämän sisaruksen kanssa lauennut aiemmin, kuin muilla.
Kun tällä hetkellä kotona majailee kaksi täysin tervepäistä whippeturosta, vasta tajuan kuinka hullu koira Ruuti oli. Ei sen kanssa pystynyt normaalin elämään, kun kaikki järjestelyt piti miettiä tarkkaan konfliktien välttämiseksi.

_________________
Foxi, Sagramour Flying Time -09
Dusty, Just Nosy Sandstorm -10

Elli, Just Nosy Emerald -10
Noki, Nyanssin Diamond in The Rough -14


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 12:54 pm 
Poissa
Hilpeä paluu etusuoralle
Hilpeä paluu etusuoralle
Avatar

Liittynyt: Ke Kesä 06, 2007 3:01 pm
Viestit: 1674
Paikkakunta: Kaarina
retarde kirjoitti:
Ruuti-whippetistä osa on varmaan kuullutkin, mutta kirjoittelen tänne silti.

Ruuti oli todennäköinen bullykantaja (pentueen isä kantoi).


Todennäköisyys bully-kantajuuteen on silloin 50 %. Kuuluisaa homotsygootti-bullywhippet Wendyä kuvaillaan luonteeltaan tyypillisen rakastettavaksi whippetiksi, joten bullygeenillä tuskin oli osuutta Ruutin luonteeseen, jos sillä ko. geeniä edes oli.

Ikävä kokemus retardella kuitenkin, mutta tuskin siitä voi yhtä geenivirhettä syyttää. Ehkä muita geenejä tai pentuajan ympäristöä enemminkin, jos pentueesta useampikin oli hankalaluonteinen.

_________________
Tassujen alla tasainen vihreä niitty, yllä sininen kevättaivas, korvissa tuuli ja tuulessa etäinen jänöjussin tuoksu… (lainaus tuntemattomalta nettikirjoittajalta)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 12:58 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: To Kesä 26, 2008 11:42 am
Viestit: 1427
Paikkakunta: Tuusula
Meiltä löytyy testillä todettu bully-kantaja eli näitten teidän koirienne puoliveli Iivari (sama isä).

Minulla ei ole ollenkaan samanlaiset käsitykset kuin retardella tuon geenin vaikutuksista luonteeseen.
Iivari on luonteeltaan heti Elmo-isänsä jälkeen ehkä rauhallisin whippet jonka tiedän.
Se ei ole koskaan murissut tai näyttänyt aggressiivisuuden elettäkään ihmisille, ja toiselle koirallekin se on murahtanut vain pari kertaa ruoasta tms. Kunnon tappelussa Iivari ei ole ikinä ollut osallisena.
Iivari on kisannut sekä radalla että maastossa, molemmissa ilman minkäänlaista härkkimistä tai aggressiota kilpakavereita kohtaan. Vieheellä kaikki on sujunut aina ongelmitta Iivarin suhteen, eikä se rähise vieheestä. Käymme meklko usein koirapuistoissa ja Iivari tulee yleensä toimeen kaikkien kanssa, myös toisten urosten. Iivari asustelee kolmen muun uroksen kanssa, eikä ole tuottanut minkäänlaisia rähinöitä.
Olen tavannut Iivarin pentueesta kaikki muutkin sisarukset yhtä Ruotsissa asuvaa lukuunottamatta. Nämä kaikki ovat hurjan iloisia ja sosiaalisia, tulevat hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Bully-kantajiksi tässä pentueessa on todettu kolme, joita kaikkia olen tavannut säännöllisen epäsäännöllisesti ja jos joku väittää näitä aggressiivisiksi, niin sitten on kyllä näössä ja kuulossa vikaa.

Terveystestejä Iivarille on nuoren ikänsä vuoksi tehty vasta vähän. Se on silmäpeilattu kerran (terveeksi) ja tänä syksynä se uusintapeilataan. Sydänultrakin on ajankohtainen ihan pikapuoliin.
Muuten Iivari on ollut kohtalaisen terve. Viime kesänä se reväytti oikean etujalan "ojentajalihaksen" ja nyt sillä on häntä amputoitu murtuman johdosta. Mutta noita(kaan) asioita en koe bully-geenin aiheuttamiksi.

En ole siis huomannut Iivarissa mitään erilaista muihin whippeteihin verrattuna vaikka se onkin bully-kantaja. Edes ulkonäöllisesti se ei ole kovin "bully". Tiedän montakin "epä-bullyä", jotka ovat paljon lihaksikkaampia ja timmimpiä kuin Iivari kisakunnossa.

Olisiko mahdollista, että Ruutin pentueessa ongelma olisikin jossain muualla kuin siellä isän kautta tulleessa bully-geenissä? Ja Ruutiahan tosiaan ei oltu taidettu testata geenin varalta, joten voisi sanoa, että yhtä suurella todennäköisyydellä se on voinut olla terve kuin kantaja.


EDIT: Kompsit Raparperisydämelle! :nyökyti:

_________________
basenji Hero, azawakhit Yosal ja Aapo sekä whippetit Iivari, Voitto, Potti ja Sesna


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 1:11 pm 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Pe Elo 10, 2007 12:23 pm
Viestit: 537
Paikkakunta: Jokioinen
Jenkkien whippetpalstalla oli taannoin pitempikin keskustelu bully-alleelin kantajista, ja siellä omistajat joilla on sekä kantajia että normaaleja koiria toteavat että päällisin puolin niitä ei pysty erottamaan mitenkään toisistaan. Samoin bully-alleelin aluksi väitetty koiran nopeutta parantava vaikutus oli itse asiassa tutkijoiden hätiköidysti tekemä virheellinen päätelmä muuten ansiokkaassa artikkelissa, eli kantajat eivät ole yhtään nopeampia kuin normaalit pentuesisaruksensakaan. Varsinaisia bully-koiria (siis jotka ovat homotsygootteja myostatiinipuutoksen aiheuttavan alleelin suhteen) kuvaillaan itse asiassa suorastaan ylilempeiksi luonteeltaan kuten raparperisydän jo yllä totesi, joten tuo "bully" on sikäli huono nimi että se yhdistyy ihmisten mielessä aika usein negatiivisesti luonteeseen kun sillä ei ole kuitenkaan vaikutusta muuhun kuin lihasten liikakasvuun. Varsinainen keskustelu on täällä: http://www.whippetworld.net/board/viewtopic.php?f=2&t=11880.

Ja tosiaan, Ruutilla oli täysin 50/50 mahdollisuus olla kantaja tai ei riippumatta sisarustensa kantajuudesta, mutta testaamatta sitä on mahdotonta tietää näin jälkikäteen. Sen luonteeseen mahdollisella kantajuudellakaan ei kyllä ollut mitään vaikutusta.

_________________
Cwic Whippets - Vikkelät Vipeltäjät


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 1:23 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: To Kesä 26, 2008 11:42 am
Viestit: 1427
Paikkakunta: Tuusula
^ Aivan, tuosta nopeudesta mä unohdinkin vielä sanoa. Että tosiaan myöskään nopeuteen en ole huomannut tuon kantajuuden vaikuttavan mitenkään. Tai siis että se ei tosiaankaan ole erityisesti (tai ollenkaan) nopeampi kuin vaikkapa terve siskonsa tai veljensä. :nyökyti:
Ja kiitos Chiqui tuon keskustelun linkkaamisesta! Tosi mielenkiintoista!

_________________
basenji Hero, azawakhit Yosal ja Aapo sekä whippetit Iivari, Voitto, Potti ja Sesna


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 2:24 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: La Touko 16, 2009 8:28 pm
Viestit: 384
Paikkakunta: Helsinki
Tosiaan paha sanoa, onko geenillä jotain vaikutusta. Varmastikin monen sattuman summa tuo pentue.
Ulkoisesti Ruutissa joka tapauksessa kantajan ominaisuudet täsmäsivät (leveä kallo, kohtuuttoman suuret lihakset). Varma ei voi olla kuitenkaan

_________________
Foxi, Sagramour Flying Time -09
Dusty, Just Nosy Sandstorm -10

Elli, Just Nosy Emerald -10
Noki, Nyanssin Diamond in The Rough -14


Viimeksi muokannut retarde päivämäärä Ma Touko 21, 2012 2:29 pm, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 2:28 pm 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Pe Elo 10, 2007 12:23 pm
Viestit: 537
Paikkakunta: Jokioinen
No joo, tuolla Whippet Worldin keskustelussa velloo osittain puhdasta mielipidettä ihan yhtä lailla puolesta ja vastaan kuin meillä Euroopassakin, ja suurin tunnekuohu tulee perinteisesti asiaan perehtymättömiltä :denti: Mutta mukana on myös ihmisiä joilla tosiaan on pitemmältä ajalta kokemusta sekä kantajista että ei-kantajista eli esim. Quixand ja sdwhippets/whippet65 -nimimerkit. Nyt kun oikein muistelen niin myös jollain Brittien whippetpalstalla (olisko K9 Community??) on ollut keskustelua bullyistä ja sieltähän kyseinen alleeli on alunalkaen tullutkin sekä jenkkien että eurooppalaisten whippettien populaatioon, mutta en tähän hätään löydä linkkiä. Kuukkeloimalla voisi löytyäkin.

Ja mun oma kiinnostukseni aiheeseen tulee paitsi ammatin kautta (geneetikkojen kirous) myös sikäli että meiltäkin löytyy koira jonka isänisä on bully-kantaja ja joka ehti jättää myös homotsygootteja bully-jälkeläisiä aikana jolloin sitä käytettiin ennen geenitestin kehittämistä (Vitesse Talk Is Cheap). Vieläpä nimenomaan halusin perillisen juuri kyseisestä uroksesta, mutta toki tämä meidän otus on normaaliksi testatuista vanhemmista eli itsekin N/N. Stuartin perilliset useammassa polvessa ovat menestyneet todella hyvin viime vuosina jenkeissä juoksukisoissa, mutta menestyjien joukossa on yhtä lailla bully-kantajia kuin alleelin suhteen normaalejakin koiria. Luonteita kaikkien osalta kehutaan muuten poikkeuksellisen miellyttäviksi, ja nyt muutaman kuukauden perusteella varsin lempeältä sielultahan tuo Edanakin tuntuu.

Ja Jenkeissä siis osa kasvattajista, kuten juuri Quixand ja Shannon Down, käyttävät tietoisesti bully-kantajia kasvatuksessa, mutta tietysti tekevät vain kantaja-terve -parituksia mikä onkin nykyään helppoa kun on se geenitesti. Saksassa sitten bully-kantajien siitoskäyttö on kokonaan kielletty ja kaikkien jalostuskoirien testaaminen käsittääkseni pakollista. Molemmissa näkökannoissa on puolensa, mutta näin ainakin alleeli pysyy hallinnassa populaatiossa ja varsinaisten homotsygoottien bully-whippettien synty pystytään estämään.

Edit. Ja kun retarde just ehti laittaa viestiä, niin tarkennetaas nyt vielä että noita leveää kalloa ja kohtuuttoman suuria lihaksia ei ole kantajilla havaittavissa ainakaan Jenkkien mukaan sen kummemmin kuin alleelin suhteen normaaleillakaan koirilla, eli niiden perusteella ei pysty päättelemään oliko Ruuti kantaja vai ei. Homotsygootit bullyt sitten ovat oma juttunsa, eli useimmilla on paha ylipurenta ja valtavan suuret lihakset, joskin suurin osa ei ole läheskään yhtä äärimmäisiä kuin kuuluisaksi tullut Wendy.

_________________
Cwic Whippets - Vikkelät Vipeltäjät


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 2:59 pm 
Poissa
Syöny sikana omenia
Syöny sikana omenia
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 2:15 am
Viestit: 15729
Paikkakunta: Tampere
Mä oon ymmärtänyt, että Ruutin pentueessa muillakin olisi luonneongelmia, ainakin Iisa-siskon omistaja on kertonut avoimesti siitä, että se on välillä vaikea koira laumassa. Ihmisille Iisa on aina ollut mitä ihanin kullanmuru.

_________________
Whippetit FI kva-r Paletin Nitroninja - FI kva-m, CVM-14, DVM-14, CVM-15 Sökövintin CG Herran-Terttu - Whiplandian Inside I Am Dancing - Whiplandian Powerpuff Girl

- R.I.P. Snout Ziggy Stardust & Esa Nahka & Tero Nuppi


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 4:50 pm 
Poissa
Finaalin huipennus
Finaalin huipennus

Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 10:25 pm
Viestit: 4669
Ei nyt ole kokemusta ko. geenin valtaamasta eläimestä, mutta kyllä lähes kaikki luettu/kuultu puoltavat sitä seikkaa että vaivan ( jos vaivaksi voi sanoa ) riesakseen saaneet ovat mieluumiin luoteiltaan lempeitä kuin niitä harmin kappaleita.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 4:52 pm 
Poissa
Syöny sikana omenia
Syöny sikana omenia
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 2:15 am
Viestit: 15729
Paikkakunta: Tampere
^ Niin, onko ne jotenkin poikkeuksellisen lempeitä sitten, vai vain whippetejä? :)

_________________
Whippetit FI kva-r Paletin Nitroninja - FI kva-m, CVM-14, DVM-14, CVM-15 Sökövintin CG Herran-Terttu - Whiplandian Inside I Am Dancing - Whiplandian Powerpuff Girl

- R.I.P. Snout Ziggy Stardust & Esa Nahka & Tero Nuppi


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 4:59 pm 
Poissa
Finaalin huipennus
Finaalin huipennus

Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 10:25 pm
Viestit: 4669
Joistakin kerrotaan että lempeys jopa ylikorostuu...tiedä tuota sitten...omissakin löytyy "ylilempeitä" vaikka moista geeniä eivät kannakkaan :denti: .


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 5:10 pm 
Poissa
Syöny sikana omenia
Syöny sikana omenia
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 2:15 am
Viestit: 15729
Paikkakunta: Tampere
Mä jotenkin uskoisin (etenkin tohon Ruutin tapauksee vedoten) että ne koirien luonteet periytyisi ihan samaan tapaan vanhemmilta ja niiden takaa, kuin muillakin koirilla. Useinhan whippetit on kauheen herttaisia, kilttejä ja lempeitä :heaven: .

_________________
Whippetit FI kva-r Paletin Nitroninja - FI kva-m, CVM-14, DVM-14, CVM-15 Sökövintin CG Herran-Terttu - Whiplandian Inside I Am Dancing - Whiplandian Powerpuff Girl

- R.I.P. Snout Ziggy Stardust & Esa Nahka & Tero Nuppi


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 5:13 pm 
Poissa
Finaalin huipennus
Finaalin huipennus

Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 10:25 pm
Viestit: 4669
Juu, kyllä se näin taitaapi mennä.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Bully-geeni
ViestiLähetetty: Ma Touko 21, 2012 7:29 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla

Liittynyt: Ma Marras 17, 2008 3:53 pm
Viestit: 265
Paikkakunta: Kangasala
Mun hlökohtainen mielipiteeni, Ruutin veljen omistajana on, että näitten täpäkkyys on jotain ihan muuta kuin bully-geenin aiheuttamaa. Se ei mun mielestä tähän ketjuun kuulu, muutoin kun retarden laittaman viestin kautta. Iisan omistajan, Tiinan luvalla, voin laittaa, että Tiina ei ikinä usko, että Iisa kävisi ihmisen päälle, tms. Mä en ymmärrä, miksi esim. Iisa mielletään hirveeksi ongelmakoiraksi, siksikö että Tiina puhuu siitä avoimesti? Jos mietitään muun rotuisia koiria, ei ole kovin harvinaista että joku ei tule laumassa toimeen.
Sepelläkin luonnetta löytyy, niin mun mielestä kisakoiralta kuuluukin. Kertaakaan ei ole juostessa muita häirinnyt eikä käyttäytynyt aggressivisesti edes vieheellä. Radan reunalla on turha tuota tulla morjestaan, se keskittyy vain radalle menoon ja käy kierroksilla. Meille kotiin voi tulla katsomaan, millainen on normioloissa, myös lenkille lähetään jos joku haluaa tutustua tuohon "hulluun koiraan" (josta olen kuullut huhua että on menossa piikille)!! Korjattakoon täälläkin että ei ole.
Ainut tilanne, missä toiseen koiraan ottanut kiinni, tapahtui tuossa pari viikkoa sitten. Meillähän on tuo pentu ja se pomppi ja hyppi Sepeä päin eteisessä. Kun ei ollut tilaa väistää, nappas kii. Ei mitään tappomeininkiä, niin kuin monet luulee, vaan ihan normi vanhemman koiran pennun ojennusta. Miloukin muisti sen ainakin 15min! :D

Jotta ei mee ihan ot:ksi, niin palataan bully-aiheeseen...
Sepelle on tehty sydänkuuntelu sekä sydänultra, kummassakaan ei mitään poikkeavaa. Silmät on peilattu kerran ja todettu terveiksi. Samoin polvet ovat terveet. Sepe on nyt 4,5 vuotias ja eläinlääkärissä ei ole tarvinnut noiden tarkkien ja rokotusten lisäksi käydä muutoin kuin silloin kun reisi repesi tapaturmaisesti. Sepellä on "vahva" vatsa, ei mitään allergioita tai muita rajoitteita ruuan suhteen. Sepe on matkustelut kavereiden mukana Virossa kisoissa, ollut pari kuukautta mun siskolla (halus miehensä kanssa kokeilla miltä tuntuu elää koiran kanssa), ollut hoidossa kavereilla, eikä kukaan ole raportoinut mitään negatiivistä.
Laumaamme kuuluu myös nyt 10v rhodeuros Jalo. Sen kanssa Sepe on aina tiennyt paikkansa, eli Jalo on eka, sit vasta Sepe. Edelleenkin Jalo ottaa Sepeltä esim. luun, eikä Sepe tee mitään puolustaakseen omaansa. Kattoo vain surkeena joko mua tai miestä, et toi vei mun luun... :)

_________________
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
R.I.P.Jalo (Bawabu Raziya Randi) rru
R.I.P.Sepe (Besties Lakupekka) wu
Milou (Softrack Fast'n Mythical) wu
Jeri (Ridgedogs Fantastic Snert by Titus) rru


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 50 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com