Tänään on Pe Loka 18, 2019 2:29 pm

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymystä
ViestiLähetetty: Su Tammi 18, 2015 8:43 pm 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: Ti Joulu 30, 2014 3:25 am
Viestit: 32
Paikkakunta: Raahe
Hei, jos voisivat polskiimmeiset vastailla muutamaan kysymykseeni tästä hienosta rodusta, sen verran harvinaisia ovat, että ei tahdo netistä vastauksia löytyä... kasvattajiltakin olen toki ajatellut kysyä, mutta kyselempä ensin täällä.
Olen polskin lisäksi miettinyt skottia ja enkkulaista, mutta polski olisi ehkä roduista ulkonäöltään ja sen mitä olen luonteesta lukenut perusteella mieluisin.

Paljon polskit siis tarvitsevat muihin vinttareihkn verrattuna liikuntaa? Jostain keskustelusta taisin lukea, että tarvitsisi muita vinttareita enemmän aktiviteettejä, pitääkö yleensä paikkaansa? Mahdollisuuksia olisi juoksuttaa päivässä vapaana sellainen 1-2 tuntia hihnalenkkien lisäksi, myös maastojuokuissa olen ajatellut käydä, jos loppujen lopuksi vinttariin päädyn. Voisitteko kertoa omia liikuntaohjelmianne niin saisin hiukan kuvaa, kerrostalossa asun, joten omaa pihaa juoksemiselle ei ole.

Sitten haluaisin kanssa kysyä tuosta polskin toimeen tulosta muiden koirien kanssa, urosta olisin siis haikailemassa, mutta yhdellä englanninkielisellä nettisivulla mainittiin, että koiraagre yleistä, eikä sopisi koirapuistokoiraksi, eikä omassa perheessä voisi olla muita uroksia? Lähellämme on siis hyvä, suuri koirapuisto missä metsässä juoksemisen lisäksi mielellään kävisin, että saisi tavata muita koiria ja juosta niiden kanssa, mutta onko siis totta, etteivät tule toimeen vieraiden/samaa sukupuolta olevien kanssa?
Lisäksi kämppikselläni on kissoja, tulevatko toimeen sisätiloissa jos pennusta asti tottuvat? Vinttarithan yleensä tulevat, mutta sama nettisivu mistä luin koiraagressiivisuudesta sanoi sen lisäksi, että pitäisi olla talouden ainoa oman sukupuolensa koira, eikä sietäisi myöskään kissoja?

Kiitos mahdollisista vastauksista :)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Su Tammi 18, 2015 10:36 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 1:12 pm
Viestit: 242
Paikkakunta: Mellilä, Loimaa
Eivät kaipaa muita vinttareita enempää liikuntaa, tarvittaessa tyytyvät melko vähäänkin. Kisakoiran ylläpito on sitten eri asia, loukkaantumisten välttämiseksi liikuntaa tarvitsee olla paljon. Meillä ei ainakaan ole ihan kerran päivässä lenkin +pihalla oleskelun lisäksi tarvinneet minkäänlaista aktivointia.

Urosaggreja on, mutta näissä on isoja yksilökohtaisia eroja. Koiraa hakiessa kannattaa tarkkaan katsoa mistä koiran hankkii, toisille kasvattajille koira-aggressiivisuus on ok. Meillä on nyt 3 polakkiurosta, ovat tosin penskoja niin ei voi kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, mutta elo sujuu aikalailla ongelmitta. Esim. Bassebastionilla on monta samanikäistä aikuista urosta jotka tulevat keskenään toimeen sekalaumassa myös juoksujen aikaan. Tulevat varmasti kissojen kanssa toimeen siinä missä muutkin vintit.

_________________
-Katariina
Uncharted Chart Polski
*Puolanvinttikoiran pentuja suunnitteilla 2017, 2018 ja 2019*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Su Tammi 18, 2015 11:28 pm 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: Ti Joulu 30, 2014 3:25 am
Viestit: 32
Paikkakunta: Raahe
Kiitti vastauksesta :)

Itselläni ei ole tällä hetkellä muita koiria, mutta toiveena olisi toinenkin koira hankkia ja uroksista olen aina pitänyt enemmän, joten juoksuista narttua ei ole ärsykkeenä, perheeni luona tosin käyn usein ja siellä toinen koira narttu, mutta ei juoksuaikona muutenkaan käydä.

Kilpakoiraksi ei olisi niinkään tulossa vaan enemmänkin käytäisiin aina välillä niissä maastokisoissa sellaisia muutamia kertoja vuodessa säiden ja oman innostuksen mukaan.

Kyselen vielä kasvattajilta tarkemmin mutta kiitos vastauksesta :)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Su Tammi 18, 2015 11:46 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 1:12 pm
Viestit: 242
Paikkakunta: Mellilä, Loimaa
Meille ei nyt ihan seuraavaan pariin vuoteen ole pentuja itselle tulossa, mutta koiriin saa tulla tutustumaan. Pojista kaksi etsii vielä omia koteja. Hyvä tutustumismahdollisuus on myös kevään Puolanvinttikoirapäivä Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksessa Helsingissä 18.4., siellä on tavattavissa paljon polakkeja, omistajia ja suomalaisia kasvattajia.

_________________
-Katariina
Uncharted Chart Polski
*Puolanvinttikoiran pentuja suunnitteilla 2017, 2018 ja 2019*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 12:01 am 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 1:25 pm
Viestit: 687
Paikkakunta: Hiirimäki
Lykkään tähän nyt aluksi vain copypastena repliikkini yhdeltä toiselta foorumilta, jossa taannoin kyseltiin polakin liikunnantarpeesta. Palaan tuonnempana asiaan paremmin.

Puolanvinttikoira on liikunnantarpeen suhteen melko joustava koira. Se on liikkujana kestävä ja jaksaa tarvittaessa vaeltaa pitkiä matkoja. Niin ikään juoksijana se on pikemminkin kestävä kuin nopea. Se lähtee aina mielellään omistajansa mukaan ulkoilemaan. Mutta aktivoinnin suhteen mikään työläs rotu se ei ole, kuten vinttikoirat eivät yleensäkään - verrattuna vaikka joihinkin paimen- tai palveluskoirarotuihin.

Puolanvinttikoiran päivittäiseksi liikunnaksi riittävät normaalit lenkit ja jos sille tämän lisäksi tarjoaa muutamana päivänä viikossa mahdollisuuden kirmailla vapaana ja jos se lisäksi pääsee muutaman kerran kuussa vähän pidemmälle lenkille, se on tyytyväinen. Urheilevan puolanvinttikoiran tulee tämän lisäksi toki saada vähän tehostetumpaa liikuntaa sekä enemmän vapaata juoksua ja enemmän kestävyysharjoittelua.

Jos perhe, jossa puolanvinttikoira elää, on liikunnallisempi ja viitseliäämpi, tämän rodun kanssa voi kernaasti tehdä jopa parin-kolmenkymmenen kilometrin lenkkejä kävellen tai polkupyörällä, tehdä vaelluksia tai sitten juoksuttaa vapaana enemmän. Nämä ovat kestäviä ja jaksavia koiria. Usein kuulee kauhisteltavan, jos samassa virkkeessä esiintyvät sanat 'vinttikoira' ja 'polkupyörä', mutta tässä yhteydessä on syytä muistaa, että puolanvinttikoira on vuosisatojen ajan vaeltanut metsästysremmissä hevosen vierellä, joten vastaavantyyppinen liikunta ei ole sille mitenkään vierasta ja outoa. Omista polakeistani paria yksilöä lukuun ottamatta kaikki ovat rakastaneet pyöräilyä ja tehneet aina innoissaan pyörälenkkejä kanssani. Puolassa polakkeja usein ulkoilutetaan valtavilla peltoaukeilla hevosen vierellä, mutta täällä Suomessa harvalla rodun harrastajalla sellaisia mahdollisuuksia on.

Mitä liikunnan määrään tulee, oikeastaan kaikkein ratkaisevinta on se, mihin koira tottuu ja rutinoituu. Jos sitä ulkoilutetaan joka päivä monta tuntia ja se pääsee päivittäin juoksemaan irti, se sitten tietysti päivinä, joina ei pääse tätä tekemään, hyppii seinille ihan vaan siksi, koska kokee päivärutiininsa rikkoutuneen, ei siksi, että sillä olisi hirveä liikunnan puute. Ja vastaavasti jos polakki elää passiivista seurakoiran elämää, johon kuuluu päivittäin vain normiulkoilutus sekä pidempiä lenkkejä tai vapaata juoksua vain harvemmin, se taantuu tähän rytmiin, laiskistuu eikä sitten osaa vaatiakaan enempää.

Vaikka puolanvinttikoira kuitenkin ansaitsee tulla liikutetuksi enemmän kuin vaikkapa korttelin päivässä kiertävä seurakoira, mitään älyttömyyksiä se ei vaadi. Niin ikään vapaan juoksun tarvetta saatetaan jopa liioitella. Toki jos sopivia paikkoja juoksuttamiseen on ja luvat jne. ovat kunnossa, voi polakkia pitää irti paljonkin, mutta periaatteessa sille riittää, että se pääsee parina päivänä viikossa juoksemaa vapaana ja osan vapaanajuoksusta voi hyvin korvata esimerkiksi pyörälenkeillä koiran siitä kärsimättä. Itselläni oli aikoinaan polakki, joka rakasti pyörän vierellä juoksemista niin paljon, että kun sen vei paikkaan, missä se olisi saanut juosta vapaana, se tekikin vain pari pientä ympyrää ja kiiruhti heti sen jälkeen takaisin pyörän luo ja pyytämällä pyysi minua, että jatkettaisiin jo matkaa. Omasta mielestäni polakilla on ulkona hauskempaa, kun maisema vaihtuu ja liikutaan eteenpäin. Jos ulkoilu on pelkästään sitä, että koira viedään pirssillä kotisohvalta hiekkamontulle tai peltoon seisoskelemaan paikoillaan ja tuodaan sitten pirssillä takaisin kotisohvalle, sen ulkoilu jää aika tylsäksi. Niin ikään vapaana juoksemisen mahdollisuudet koira saattaa ehkä käyttää tehokkaammin hyödykseen, jos sille ei tarjoa vapautta ihan joka päivä. Silloin vapaaksi pääseminen on sille iso juttu eikä pakkopullaa ja se irti päästessään spurttailee täydellä vauhdilla. Asuessani aiemmin keskellä Helsinkiä kerrostalossa polakkieni kanssa saatoin käyttää niitä koirapuistoissa, mutta suuri osa niiden normilenkkien lisäksi tapahtuneesta ulkoilusta oli pitkiä kävely- ja pyörälenkkejä. Maastojuoksuissa pärjäsivät erinomaisesti ja olivat aivan rodun kärkeä.

Rodun alkuperäisessä kulttuurissa näiden koirien työ on ollut ja on idän suunnalla edelleenkin sesonkinkiluontoista: metsästyskausi on lokakuun alusta joulukuun loppuun ja tämän lisäksi koirien kunnonkohotuskausi ja nuorten koirien koulutuskausi syyskuun alusta lokakuun alkuun. Koiria toisin sanoen aktivoidaan vain kolmen-neljän kuukauden ajan vuodessa. Tällöin niiden liikunta on rankkaa ja vaativaa, mutta muina kuukausina viettävät jotakuinkin seurakoiran elämää. Ehkä juuri tämän vuoksi puolanvinttikoira on aktivoinnin suhteen joustava koira eikä vaadi mitään jatkuvaa päivittäistä tekemistä kuten vaikkapa paimenkoirat, jotka on luotu paimentamaan karjaa ympäri vuoden joka ikisenä päivänä.

_________________
Jänön kanssa kilpasille
karkas' koira valkoinen.
Ajo jatkui kylätielle
halki pellon lumisen...


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 12:04 am 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Ma Tammi 28, 2008 8:23 pm
Viestit: 1054
Paikkakunta: Nokia
Jokainen vinttikoirarotu on siinä samanlainen, että kisakoira tulee olla kunnolla treenattu vaikka siellä kävisi vain kerran kesässä eikä maastot tee tässä poikkeusta. Koirapuistokuntoisena mitään vinttiä ei voi viedä kisaamaan, vaikka näitä treenaamattomuudella kehuskelijoita välillä onkin tuolla kenttien laidoilla. Loukkaantumisriksi kasvaa ja palautuminen on vaikeampaa. Toisaalta maastokisaaminen on niin kivaa ja antoisaa (kun on kunnon eväät ja tekemistä odottelun ajaksi), että sen pohjatyön tekee iloisin mielin.

_________________
Itskut Pumpkin Nadine Tyyne & Berylline Nonparelli Raita
Partavaari-yorkki Kaapo


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 12:17 am 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: Ti Joulu 30, 2014 3:25 am
Viestit: 32
Paikkakunta: Raahe
Kiitos vastauksista, liikunnantarve kuulostaa hyvältä ja itse asiassa vähäisemmältä kun olen nykyisten koirien kanssa joutuu häseltämään ennen kuin ovat tyytyväisiä.

Tuosta maastojuoksukisailusta, tiedä sitten jos jää kisailu pois jos täytyy olla hyvin kuntoon treenattu, ettei loukaannu turhaan.

Vielä olisi kiva kuulla uroksien koirapuistossa käyttämisestä, jos on pennusta asti hyvin siihen sosiaalistettu? Turvallisimmat irrallaan juoksuttamispaikat kun on puistoissa.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 1:06 am 
Poissa
Tahmea namutäti
Tahmea namutäti
Avatar

Liittynyt: To Kesä 14, 2007 12:18 am
Viestit: 21951
Polskia en vielä omista, mutta mitään koiraa rodusta riippumatta ei viedä kisoihin puolikuntoisena. Eikä treeneihin.
Pohjatyö tehdään monipuolisella liikunnalla arkena. Ja tosiaan niinkuin edellä sanottiin koirapuistossa ei vinttikoiraa saa kisakuntoon. Viehetreenien (radalla tai maastossa) tehtävänä on opettaa siihen vieheen ajamiseen ei nostattaa kuntoa. :)
Koira ei tiedä sitä, että onko kyseessä treenit vai kisat. Onko niitä pari kertaa vai usein vuodessa. Se tekee jokaisen suorituksen täysillä niillä avuilla mitä sille on annettu. :)

_________________
Kääpiöpinserit ja greyhoundit


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 1:12 am 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 1:25 pm
Viestit: 687
Paikkakunta: Hiirimäki
vinttaritk kirjoitti:
Sitten haluaisin kanssa kysyä tuosta polskin toimeen tulosta muiden koirien kanssa, urosta olisin siis haikailemassa, mutta yhdellä englanninkielisellä nettisivulla mainittiin, että koiraagre yleistä, eikä sopisi koirapuistokoiraksi, eikä omassa perheessä voisi olla muita uroksia? Lähellämme on siis hyvä, suuri koirapuisto missä metsässä juoksemisen lisäksi mielellään kävisin, että saisi tavata muita koiria ja juosta niiden kanssa, mutta onko siis totta, etteivät tule toimeen vieraiden/samaa sukupuolta olevien kanssa?
Lisäksi kämppikselläni on kissoja, tulevatko toimeen sisätiloissa jos pennusta asti tottuvat? Vinttarithan yleensä tulevat, mutta sama nettisivu mistä luin koiraagressiivisuudesta sanoi sen lisäksi, että pitäisi olla talouden ainoa oman sukupuolensa koira, eikä sietäisi myöskään kissoja?


Polakki ei välttämättä noin keskimäärin kaikkein mutkattomin mahdollinen koirapuistorotu ole, mutta aika monen polakin kanssa puistoilu toimii ihan hyvin, jos koira ensinnäkin on totutettu siihen pennusta asti ja jos toiseksi se on puistossa ilman perheen muiden polakkien seuraa (laumana tuppaavat leikkimään aika rajuja takaa-ajoleikkejä). Mutta harvapa niitä kerralla useaa ottaakaan.

Minulla on ollut enimmillään asunnossani viisi urosta ja kolme narttua, joista yksikään ei ole ollut kastroitu tai steriloitu. Homma toimi aivan ongelmitta, kunhan vaan muisti kiima-aikana pitää nartut huolellisesti erillään uroksista. Tähän taas on yleensä aina riittänyt lukittu ovi. Ei ole tarvinnut lähetellä koiria hoitoon eikä rakentaa niille mitään bunkkereita.

Täytyy toki todeta, että polakkirodussa on aika paljon variaatiota ja mitä tulee laumasopuun, kaikissa sukuhaaroissa se ei toimi samalla tavoin. Itselläni on ollut koiria sukuhaarasta, jossa laumasopu on ollut kerta kaikkiaan loistava, mutta perheenjäsenellä oleva toisensukuinen uros ei kyllä ongelmitta pärjäisi laumassa, jossa on monta urosta.

Mitä tulee kissoihin, polakkeja on mennyt kissaperheisiin ja hyvin ovat tulleet juttuun. Ideaalitilanne on tietysti se, että kissat ovat perheessä ennen polakkia ja polakki tulee perheeseen pentuna. Polakki yleensäkin suhtautuu oman perheen ihmis- ja eläinjäseniin useimmiten hyvin myönteisesti ja sopuisasti.

Teksti ulkomaankielisellä nettisivulla on saattanut olla jonkun yksittäisen harrastajan laatima ja tällä on ehkä voinut ollua aika suppea otanta kuvauksensa taustalla.

_________________
Jänön kanssa kilpasille
karkas' koira valkoinen.
Ajo jatkui kylätielle
halki pellon lumisen...


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 3:30 am 
Poissa
Kaarrevalvoja
Kaarrevalvoja
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 12:54 pm
Viestit: 4369
Paikkakunta: Hankasalmi
Ei nämä kamalasti muista vinttareista eroa siinä mielessä,että näistäkin löytyy kovin energisiä ja vilkkaita koiria,kuten yhtälailla niitä rauhallisempia ja vähempään liikuntaan tyytyviä,kuten muissakin roduissa.

Oleellisin ero mielestäni muihin isoihin vinttareihin,mitä olen omistanut on se että polskit yleensä pysyy vanhaksikin asti aktiivisena ja liikunnallisena koirana.

Aika yksittäistapauksia tuntuu olevan urokset,jotka eivät siedä muita oman perheen uroksia ja yleensä kyse tuntuu olevan "perinteinen" hierarkia-asia,koska yleensä aggressio kohdistuu vain johonkin perheen uroksista,ei kaikkiin.
Sama pätee narttuihin,joskin ääri dominoivia narttuja tuntuu aika harvassa olevan.

Yleensä urokset tulevat kaikkien vieraidenkin uroiden kanssa juttuun,siihen vuoden-puolentoista ikään asti ja kun se aikuisuuteen kypsyminen alkaa olla pahimmillaan,niin sen jälkeen eivät välttämättä enää vieraiden uroiden kanssa voi puistoilla,vaikka miten siihen olisi tottuneet.

Yhden polskiurokseni kanssa pystyin puistoilemaan kun se oli ainoa polski whippet-laumassa.
Se kun ei ollut vieraista uroista yhtään kiinnostunut,eikä hakeutunut niiden luokse,eikä myöskään provosoitunut mistään.
Kun sen seuraksi tuli toinen polski,narttupentu,niin ei enää toivoakaan puistoiluista,jos siellä oli vieraita uroita.

Muiden kanssa en ole edes yrittänyt,kun ei ole ollut tarvetta.

Jos koirapuistokoiraa haluaa,niin kyllä mä polskin,uroksen,kohdalla pitäisin 50/50 mahdollisuutena pystyykö aikuisena hengaamaan ongelmitta muiden uroiden kanssa,vai ei.
Yleensä kuitenkin pystyvät ihan hyvin aikuisenakin leikkimään ja juoksemaan muiden uroiden kanssa,jos ne ovat tuttuja pentuajalta.

_________________
How Wilful Hounds


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 3:38 am 
Poissa
Kaarrevalvoja
Kaarrevalvoja
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 12:54 pm
Viestit: 4369
Paikkakunta: Hankasalmi
Niin,joo,kissoista ja vinttareista mulla on kokemusta vain skottien,venakoiden ja whippetien kanssa,mutta polski tuntuu yleensä hyväksyvän aikuisenakin muut kotieläimet hyvin.
Oli se sitten katti,ankka,tai lammas.

Luultavasti johtuu siitä,että polskilla on yleensä luontainen vaisto ottaa kaikki oman perheen jäsenet "siipiensä alle".

Poikkeuksiakin toki on ja ankat silloin tällöin harventuneet pihapiiristä.
Toki,koulimisella varmasti osansa tässä asiassa.

_________________
How Wilful Hounds


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 1:35 pm 
Poissa
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Takaisin vieheen perässä - hoiperrellen
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 1:25 pm
Viestit: 687
Paikkakunta: Hiirimäki
Wilful kirjoitti:
Oleellisin ero mielestäni muihin isoihin vinttareihin,mitä olen omistanut on se että polskit yleensä pysyy vanhaksikin asti aktiivisena ja liikunnallisena koirana.


Tästä piti myös mainita, että polakki tosiaan kestää ikääntymistä varsin hyvin. 10-11-vuotiaiden kanssa olen vielä tehnyt pyörälenkkejä tai sellaisia 10-20 km vaelluksia lähinnä huvin vuoksi, joskaan tuon ikäiset eivät liikuntaa noin suuremmissa määrin enää vaadi.

Mitä taas tulee sukupuolieroihin, polakin temperamentti ja mentaliteetti tuntuisi paljon enemmän olevan yksilökohtaista kuin sukupuolikohtaista. Yleiset koirien sukupuolikäyttäytymisen stereotypiat, yleistykset ja ennakkoluulot eivät välttämättä päde tässä rodussa kovin hyvin. Monesti kun tavataan hokea, että "urokset tappelevat" tai "nartut ovat helpompia". Todellisuudessa voikin olla ihan päinvastoin ja tämä tietysti harmittaa, kun pentueissa tahtovat toisinaan urokset aivan syyttä suotta jäädä myymättä.

_________________
Jänön kanssa kilpasille
karkas' koira valkoinen.
Ajo jatkui kylätielle
halki pellon lumisen...


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 2:52 pm 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: Ke Helmi 15, 2012 9:01 pm
Viestit: 26
Mä voisin kommentoida tätä koirapuistoasiaa. Mulla on lähemmäs 4-vuotias polskiuros, jonka kanssa olen kyllä pienestä pitäen käynyt enemmän tai vähemmän koirapuistossa. Koirapuistoilu ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta tälle, koska on vähän roturasisti (ei tykkää isoista pitkäkarvaisista mustista tai valkoisista koirista) ja varsinkin urosten kanssa voi tulla kärhämää. Jos koirapuistossa on useampia uroksia yhtä aikaa, saattaa alkaa haastaa riitaa jonkun toisen uroksen kanssa. Ja jos joku käy tämän päälle niin vastaa kyllä samantein terävästi.
No, tämä käytös ei kuitenkaan ole mikään kovin suuri ongelma, sillä vältän käymästä koirapuistossa "ruuhka-aikoihin", ja itekseen tai muutaman toisen koiran kanssa urokseni käyttäytyy puistossa yleensä oikein hyvin.

Liikunnan suhteen tämä on myös aika joustava. Talven paukkupakkasilla pärjää hyvin vähemmälläkin liikunnalla ja kesällä puolestaan jaksaa kulkea hyvin vaikka koko päivän metsässä mun kanssa. :) Ja polski on siitä niin ihana kun on niin uskollinen eli pysyy hyvin lähellä vapaana ollessaan.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 6:32 pm 
Poissa
Keltanokka

Liittynyt: Ti Joulu 30, 2014 3:25 am
Viestit: 32
Paikkakunta: Raahe
Kiittos taas kaikista vastauksista, jälleen paljolti selventänyt monta asiaa :)

Eiköhän polski jossain vaiheessa minulle satu vaikken vielä rotuun päätyisikään, niin monta hyvää puolta kumminkin, mitä koiralta haen.. Saa nähdä hankinko ensin jonkun toisen koiran, miltä voisi polski sitten ottaa käyttäytymismalleja...

Mutta vielä olisi yksi kysymys, että miten noiden polskien haukkuherkkyys? Joku mainitsi, ettei välttämättä sopisi kerrostaloon, koska saattavat olla melko haukkuherkkiä. En ollut osannut edes ajatella tuota, kun vinttikoirat eivät yleensä hauku paljon ollenkaan, haukkuvatko nämä sitten paljon? Vahtimiseenhan kuuluu toki haukkuminen, mutta tuskin nämä turhia räksyttävät? (Toisin kuin entinen shelttini)


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Puolanvinttikoiran liikunnantarve ja pari muuta kysymyst
ViestiLähetetty: Ma Tammi 19, 2015 7:31 pm 
Poissa
Vieheen perässä
Vieheen perässä

Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 1:12 pm
Viestit: 242
Paikkakunta: Mellilä, Loimaa
Meillä koirat maalaisympäristössä vahtii, mutta kerrostalossa ovat hiljaa. Olen vastaavaa käytöstä kuullut esiintyvän enemmänkin, eli että hiljaisemmissa ympäristöissä reagoi herkemmin ja kaupungissa sitten taas antaa olla. Noin muuten eivät ole mitään räksyttäjiä, mutta kaikenlaisiin muihin ääntelyihin voi varautua. Esimerkiksi kyllästyessä kuuluu meillä mielenosoituksellinen äänekäs haukotus.

_________________
-Katariina
Uncharted Chart Polski
*Puolanvinttikoiran pentuja suunnitteilla 2017, 2018 ja 2019*


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com