Tänään on To Huhti 02, 2020 12:16 am

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 82 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: Ke Tammi 27, 2010 11:45 pm 
Poissa
Vanha piika - sanoi mummo
Vanha piika - sanoi mummo
Avatar

Liittynyt: Ma Touko 28, 2007 10:53 pm
Viestit: 1080
Paikkakunta: Toijala
marissa kirjoitti:
harjiksilla on tapauksia, joissa terve PRA-kantaja on myöhemmin sairastunut itse tautiin.


Onko tuo kyseinen testi kehitetty _nimenomaan_ harjiksille? Ja onko se geenitesti vai markkeritesti?
Basenjeiden PRA:n seulomiseen olemassa olevat PRA-testit eivät sovellu.

_________________
https://hanishanblog.wordpress.com/


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: To Tammi 28, 2010 12:55 am 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 7:58 pm
Viestit: 1178
Vai onko kyse siitä, että testi ei tee eroa kantajan ja sairaan välillä? Jos kantajuus tässä yhteydessä tarkoittaa, että koira omaa kantajuuden ja peilauksen perusteella katsotaan onko koira sitten sairas vai ei? Tuo peilaus tässä yhteydessä ei kerro kantajuuden ja sairauden eroa vaan ainoastaan, että havaittavia muutoksia ei vaan vielä näy. Vasta 6-8 vuotiaan peilaus kertoo sitten sen totuuden kantajuudesta ja sairaudesta, eli tuossa iässä pitäisi näkyä jo kaikki mahdolliset viat silmissä ja itseasiassa tuossa iässä pitää jo melkein puolella näkyä vanhuuden kaihi. Ja kun koirilla ei pidetä aurinkolaseja, niin reilusti aurinkoa saavat nartut pitäisi ainakin presentoida kortikaalia eli kuorikerroksen kaihia.

_________________
Mikään mikä ei kulje yli 10km/h per kilo ei kiinnosta.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: To Tammi 28, 2010 9:48 am 
Poissa
Finaalissa
Finaalissa
Avatar

Liittynyt: Su Joulu 02, 2007 3:07 pm
Viestit: 3014
Paikkakunta: Kouvola
kati&kaapo kirjoitti:
Jotta mentäisiin vielä enemmän genetiikan ihmelliseen maailmaan niin: täytyy ensin selvittää miten kukin tautigeeni periytyy, (dominantti, resessiivinen) ja missä tämä tautigeeni sijaitsee (normi-kromosomi, suku-kromosomi (X-kromosomi,Y-kromosomi) vai mitokondrio). Kun nämä on tiedossa, jalostuskin helpottuu... Ehkä. Ja tämä vaatii paljon paljon aikaa ja näyte materiaalia (kuten Eikku kirjoitti) mutta perus- geenitesti siis kertoo, onko kyseisellä koiralla kyseistä geeniä.
Mutta sitä en tiedä kuinka kantajat seulotaan... :shockthink: Varmaan omalla geenitestillä...


Joo, noista kromosomeista ja mitokondrioista mä en tiedä kyllä juuri mitään... :oops:
Mutta onhan myös kantaja-koiralla yksi kyseinen geeni, sairastuvalla niitä on kaksi (siis jos resessiivisesti periytyvä kyseessä, kuten näissä silmäsairauksissa oletetaan olevan), eikö?
Ne yksilöt joilla on kaksi resessiivistä geeniä, ominaisuus tulee näkyviin. Se mihin tuossa geenitestissä olisi nimenomaan hyötyä, on se kantajien löytyminen. Tai näin minä asian kuvittelen... :wink: Toki testillä siis myös nuorella iällä saadaan selville ne sairaat yksilöt, joilla sairaus tulee näkyviin vasta myöhemmällä iällä.

_________________
* Cazaion -ibizanpodencot * http://podenco.nettisivu.org/


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: To Tammi 28, 2010 11:40 am 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 7:58 pm
Viestit: 1178
Niin siis kahdella resessiivisellä geenillä ominaisuus tulee esiin syntymä-6vuotta välillä. Eli jos geenitesti indikoi onko ollenkaan sitä testattavaa geenimatskua vai eikö ole, niin silloin se testi ei tee eroa onko tuplageeni vai ei. Jos geenitesti erottelee sekä ne jolla on yksi resessiivi vai tupla, niin sitten voi tehdä eron kantajuuden ja sairastavuuden kanssa.

Mutta toki tuossa all or nothing testissä on se etu, että jos testi osoittaa kantajuutta, niin sitten koiraa voi käyttää jalostukseen kun se 5-6 vuotiaana todetaan kliinisesti terveeksi. Silloinhan se on varmaan jotain 90% kantaja. Mutta aiemmista peilauksista ei ole semmoista totuudellista hyötyä, että niiden perusteella voi sanoa kuka on kantaja ja kuka sairas. Ja toki sehän antaa sen tiedon abs. terveestä. eli resessiivisen kantajuuden teoriassa, jos terveen yhdistää sairaaseen, niin saa aikaan 100% terveitä, mutta 100% kantajia eli ainakin erinomaisia lemmikkejä ja harrastekoiria. Ja siis jos terveen yhdistää kantajaan, niin se on fifty-fifty eli 50% täysin tervettä ja 50% kantajia, mutta siis taas kokonaisuudessaan 100% terveitä harraste ja kotikoiria. (kaikki olettaen, että kyseessä on resessiivi sydeemi sairaus)

_________________
Mikään mikä ei kulje yli 10km/h per kilo ei kiinnosta.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: To Tammi 28, 2010 4:29 pm 
Poissa
Vieheen perässä uudella innolla
Vieheen perässä uudella innolla
Avatar

Liittynyt: Su Maalis 09, 2008 7:13 pm
Viestit: 392
Paikkakunta: Kankaanpää
Silmäsairaudet... mun lempiaihe.

Pääsin mukaan rotuun juuri H-hetkellä, kun meillä alettiin tajuamaan, että ne vuotiaana tehdyt peilatukset on yhtä turhan kanssa. Rotuna siis harjakoira, jolla suurimmat terveysongelmat ovat juuri silmissä. 2000-luvun alussa, kun yksilöiden määrä lisääntyi aloitettiin myös peilaamaan muutamia vanhempia rodun edustajia. Järkytys oli suuri, kun sieltä tulikin vaikka mitä esille. Tätä ennen siis oltiin peilattu vain noin 1-2 vuotiaana yksilöt kerran ja kun kääpiörodusta on kyse, niin jalostukäyttö ikä pyöri siinä 2-3 vuoden tienoilla.
Ensimmäinen järkytys aaltolieveni hieman, kun prcd-PRA testi saatiin harjakoirille. Koiria testattiin ihan tajuton määrä ja ulkomaiset kasvattajat hehkutti paljon puhtaita tuloksia. Tässä testissä siis koira saa statukseksi: terve, kantaja, sairas. Tuntui välillä jo siltä, että silmäpeilaukset unohdettiin ja geenitesti oli tärkeämpi. Sitten kosahti ja Norjasta löytyi koira, jolla oli PRA ja joka oli testattu geenitestillä terveeksi. Todettiin, että harjakoirissa on sittenkin myös muita PRA muotoja. Lisäksi meillä on suomessa yli 10-vuotias koira, joka on testattu sairaaksi, mutta jolla ei vieläkään ole puhjennut prcd-PRA. Alku kohun jälkeen siis meidän rodussa alkoi tuon testin käyttö hiljentyä. Todettiin, että näiden geenien toimintaan vaikuttaa muutkin seikat (ympäristö, geenien yhteistoiminta, inhibointi/indusointi, ...) ja loppujen lopuksihan tajuttiin, että eihän se PRA ole se meidän rodun pahin vitsaus. Meidän rodussa on vuosina 1993-2009 tavattu yhteensä 4 PRA epäilyä. Tämä määrä on noin 0,2% kaikkiin peilauksiin nähden. Yhtään PRA sairasta ei ole siis koira.nettiin rekisteröity, joka tosin ei kerro siitä etteikö niitä olisi. Silti en usko, että tämä on meidän rodulle mikään merkittävä sairaus. Tuo prcd-PRA testi on siis ihan luotettava tuloksen kannalta, mutta se sairastuuko "sairas" lopulta on hämärän peitossa. PRAhan yleensä puhkeaa vasta lähempänä 10 ikävuotta, joten todennäköisesti tiedämme tilanteen paremmin, kun nykyinen kanta vanhenee ja kasvattajat käyvät useammin peilauksissa. Lisäksi harjakoirilla on todennäköisestin "rodunomaisia" heijasteita verkkokalvolla. Emme siis välttämättä tiedä ovatko nuokin neljä PRA epäilyttävää kuitenkin näitä rodunomaisia heijastekoiria. Sari Jalomäki on nyt tutkinut näitä heijasteita muutaman vuoden ajan ja todennäköisesti siitä on tulossa julkaisua jossain vaiheessa. Meidän rotuun on tulossa myös ERG-testi, joka on Ruotsissa jo ollut laajemmassa käytössä. Sen avulla voidaan varmistaa, tuleeko koira ikinä sairastumaan mihinkään PRA-muotoon. Tästä testistä en valitettavasti osaa kertoa kovin paljoa enempää. Siinä koira nukutetaan ja silmään laitetaan piilolinssin kaltainen mittari. Tämän avulla on mielestäni löydetty muutama PRA-sairas koira ja näitä heijastekoiria voitu todeta "ei-PRA-sairaiksi".

Linssiluksaatiohan on meidän rodun vitsaus. Sairastuneita koiria 9 kpl (0,5 % kaikista peilauksista 1993-2009) ja epäilyjä 38 kpl (1.9%). Uskoisin, että luvut olisivat isompia, jos tietyn linjan koiria olisi tutkittu enemmän. Lisäksi ainakin kaksi koiraa on operoitu, mutta virallisia tuloksia ei ole missän näkyvillä. Tämä on se ongelma meillä, koska LL on erittäin kivulias. Lisäksi Lasiaisen rappeuma, joka ei ole niin vakava sairaus, alkaa hyvin samoin oirein kuin LL. Näitä sairauksia ei hyväkään eläinlääkäri kykene alkuvaiheessa erottamaan. Vasta, kun linssin ripustuksissa näkyy muutoksia, voidaan varmistaa LL diagnoosi. Meidän rodussa huokaistiin helpotuksesta, kun pitkään odotettu geenitesti tuli markkinoille. Koiria testattiin paljon ja lisäksi Hannes Lohen kautta oli mennyt noin 20 koiran näytteet tutkimukseen ja nekin tulokset tulivat rodun palstalla ilmi. Tulokset näyttivät yllättävän hyvältä. Ihan liiankin hyvältä. Sari Jalomäki oli ottanut meidän Club Showssa noin viidestä koirasta näytteet (en muista tarkkaa lukua). Hän oli varma, että nämä koirat ovat vähintään kantajia. Sari Jalomäki on tehnyt meidän roduun eteen töitä jo muutamien vuosien ajan. Hän tuntee monia LL koiria ja niiden linjoja ja lisäksi on erittäin kiinnostunut tästä meidän rodun tilanteesta. Hän siis tiesi tarkoin millaisista koirista otti näytteet. Tulokset tulivat ja niiden mukaan vain yksi näistä koirista oli kantaja! Eli meidän rodussa eletään tämän testin kanssa jännittäviä aikoja. Testin tekijät ilmoittavat, että kantajista 2-20 % tulee sairastumaan. Luvuthan ovat ihan käsittämättömät! Siis joka viides kantaja voikin olla kuitenkin fenotyypiltään LL sairas! Sitä mistä tämä johtuu ei tiedetä. LL testiä ei ole minun tietääkseni tutkittu alunperin harjakoirilla, mutta sen sopivuus toki rodulle on testattu, koska rotua sille tarjotaan. Olen odottanut jotain julkaisua tuohon testiin liittyen, mutta mitään ei ole vielä tullut. Lisäksi russeleissa yksi LL sairas, onkin osoittanut geenitestillä sairaaksi. Testihän siis testaa PLL-muoto, ei sekundaarisia linssiluksaatioita. Mutta ainakin meidän rodussa PLL on se yleisempi. En toistaiseksi tiedä yhtäkään sekundaarista LL tapausta. Eli tällä hetkellä odotellaan mielenkiinnolla tämänkin geenitestin kanssa.

Kaihi on myös meidän rodussa melko yleinen: 12 sairasta (0.6% peilatuista) ja 10 epäilyä (0.5%). Lisäksi uskon, että näitäkin tapauksia olisi enemmän, jos peilauksia olisi tehty enemmän myös rodun kantakoirille. Ja näistä sairaista on usein kyse hankitusta kaihistaa eli kaihi ei ole ollut se ensimmäinen juttu, vaan seurausta jostain muusta sairaudesta. Ainakin meillä kaihi periytyy resessiivisesti eli molempien vanhempien on oltava kantajia. Ja en ihan allekirjoita sitä, että kaikille koirille tulee kaihi jossain vaiheessa. Kaihi ja normaali iäntuoma samentumat ovat taitavan silmäpeilaajan tunnistettavissa. Ne kehittyvät eri tavoin ja hieman eri kohtiin. Ainakin meidän rodussa nämä koirat merkitään eri tavoin. Se milloin koira on iäkäs, tuottaa ainakin meidän rodun parissa melko hajanaisia vastauksia. Itse olen sitä mieltä, että vanhuuden tuomat muutokset tulevat vasta kun koira on 10-v tai yli. Riippuu rodusta, mutta meidän rodussa jossa elinikä on hyvinkin siellä 14-15 v hujakoilla, iäkkään raja on mielestäni tuo 10.

Summasummarum. Geenitestit eivät ole se pelastus silmäsairauksien ehkäisyssä. Ne ovat ihan oiva työkalu kasvattajille, mutta missään tapauksessa ei ole järkeä jättää kantajia pois jalostuksesta. Kantajien käytettäessä, on muistettava testata tulevat pennut ja selvittää niiden geneettinen status.
Geeniasioissa ongelma on se, että periytyvyys ei mene niillä lukion mendelin kaavoilla. Geenit hyvin harvoin vaikuttavat yksin, vaan toimintaan vaikuttaa koko koneisto ja siihen päälle vielä ympäristöstä aiheutuvat erilaisuudet. Geenit eivät ole vain pieniä DNA-palasia, jotka järjestäytyvät aina nätisti riviin ja jakautuvat tasaisesti. Todellisuus on kaukana tästä musta-valkoisuudesta. Tapahtuu mutaatioita, geenien jaossa muutoksia, korjausjärjestelmän ongelmia jne.

Sori, että tää venyi. Toivottavasti en kirjoittanut ihan ohi aiheesta...


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: To Tammi 28, 2010 5:48 pm 
Poissa
Etusuoralla
Etusuoralla
Avatar

Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 7:58 pm
Viestit: 1178
Mulla on kopio jenkkitutkimuksesta (jossain), jossa oli huomattava koira määrä (oisko ollut jotain 2000) kaiken rotuisia koiria ja kaihi prevalenssi oli jossain 8-9 ikävuoden kohdalla jo 50% ja 12 vuotiaista jo lähes 100%(pitää huomioida, että tämä ei ole sama asia kuin sokea). Kaihihan on yleinen sekundäärinen tauti lähes kaikista muista silmätaudeista ja sen lisäksi mm. kaihiin vaikuttaa sukuhormoonit, niin että nartut ovat alttiimpia UV:n aiheuttamalle kortikaalikataraktille kuin urokset.

Ja siis kyse on ihan kunnon kaihista, eikä mistään samentumasta. Sama ilmiö on myös ihmisellä eli jossain 70 vuotiaista 50% on kaihi ja 80 vuotiailla jo kaikilla on kaihi.

_________________
Mikään mikä ei kulje yli 10km/h per kilo ei kiinnosta.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Poca Roba jalostuskäyttökielto?
ViestiLähetetty: Pe Tammi 29, 2010 2:28 am 
Poissa
Syöny sikana omenia
Syöny sikana omenia
Avatar

Liittynyt: Su Touko 20, 2007 2:15 am
Viestit: 15729
Paikkakunta: Tampere
marissa kirjoitti:
Eikku kirjoitti:
Coco kirjoitti:
Jos kantaja sairastuu, ei se ole silloin ollutkaan kantaja vaan sairas alunperinkin. Kantaja nimenomaan ei sairastu tautiin koskaan.

Kiitos Coco vastauksesta. Siis oletan siis ton edellä mainitun lainauksen perusteella, että geeni testeistä näkee
erikseen, kuka on kantaja ja kuka sairas, edes vielä sairastumatta. Tämähän oli minun kysymyseni, periytyvyys on tuttua huttua. :nyökyti:

Tännehän on tullut jo paljon hyvää keskustelua, mutta tuohon ylläolevaan sen verran, että ei pidä paikkansa. Yleensä noin, mutta mm. harjiksilla on tapauksia, joissa terve PRA-kantaja on myöhemmin sairastunut itse tautiin. Ransunen siitä taisi jo mainitakin.

Eiku mä puhuin linssiluksaatiosta (PLL, eli Primary Lens Luxation), jossa kantajaksi testillä todetut koirat ovat sairastuneet itse tautiin. Monimutkaista!

PRA:tahan on harjakoirilla muutenkin todettu kolmea eri tyyppiä, ja geenitesti on olemassa vasta prcd PRA:han. Tällä testillä terveiksi testatut koirat ovat myöhemmin sairastuneet johonkin toiseen PRA:n muotoon :| .

_________________
Whippetit FI kva-r Paletin Nitroninja - FI kva-m, CVM-14, DVM-14, CVM-15 Sökövintin CG Herran-Terttu - Whiplandian Inside I Am Dancing - Whiplandian Powerpuff Girl

- R.I.P. Snout Ziggy Stardust & Esa Nahka & Tero Nuppi


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 82 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 28 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com