Vinttikoirat ovat todella reippaita ja aktiivisia koiria, jotka rakastavat juoksemista. Tämän vuoksi yleinen aktiviteetti näiden koirien kanssa onkin niiden kilpailuttaminen, jota tehdään Suomessa tänä päivänä pääasiassa metsästys- ja juoksuominaisuuksien selvittämiseksi.

Rata-, maasto- ja ajuekokeet

Suomessa vinttikoirien kilpailuttamista johtaa ja hallinnoi Suomen Vinttikoiraliitto. Vinttikoiria on mahdollista kilpailuttaa kolmessa eri kokeessa, rata-, maasto- ja ajuekokeessa, joita järjestävät Vinttikoiraliiton alaiset jäsenyhdistykset eri puolilla Suomea. Itse vinttikoirien kilpailukausi kestää aina maaliskuun alusta lokakuun loppuun.

Kaikki kilpailukutsut julkaistaan aina alkuvuodesta Vinttikoiraliiton kotisivujen kilpailukalenterissa. Vinttikoiraharrastajat ja -kilpailuttajat voivat saada lisätietoa tulevista kilpailuista myös Kennelliiton julkaisemasta Koiramme-lehdestä. Kilpailuttajat voivat osallistua kotimaisten kilpailujen lisäksi myös kansainvälisiin vinttikoirakilpailuihin, vaikka koira olisikin rekisteröity Suomessa.

Kansallisissa kokeissa noudatetaan Suomen Vinttikoiraliitto ry:n koesääntöjä, kun taas kansainvälisissä kokeissa noudatetaan FCI:n (Federation Cynologique Internationale) asettamia sääntöjä. Ennen kokeeseen osallistumista on tärkeää, että omistaja tutustuu huolellisesti sekä kaikille koemuodoille sovellettuihin yhteisiin koesääntöihin että rata-, maasto- ja ajuekokeiden omiin ohjeisiin.

Ennen kilpailuihin osallistumista omistajan tulee hankkia koiralleen kilpailukirja. Maastokokeeseen osallistuvan koiran kilpailukirjan saa lähettämällä Vinttikoiraliitolle anomuksen, jonka toimitusaika on yleensä noin viikon, vaikka kauden alussa anomusten käsittelyssä saattaa esiintyä jonkin verran ruuhkaa. Jos koiralle halutaan teetättää ajuekoe, tulee tässäkin tapauksessa koiralle hankkia maastokirja, sillä ajuekokeen tulokset merkitään maastokokeen kilpailukirjaan. Ratakokeen kilpailukirjan anomiseksi omistajan on teetettävä koiralle yksi soolokoejuoksu sekä kaksi ryhmäkoejuoksua, jotka koiran tulee läpäistä hyväksytysti.

Kisoihin osallistuminen

Kilpailuihin ilmoittautumista varten koiran omistajan tulee toimittaa Vinttikoiraliitolle seuraavat tiedot: koiran rotu, sen virallinen nimi, kilpailukirjan numero sekä omistajan yhteystiedot. Ratakokeeseen ilmoittautuessaan omistajan on myös ilmoitettava Vinttikoiraliitolle koiran kilpailuluokka ja kilpailumatka. Tämän jälkeen omistaja maksaa kilpailumaksun, jonka tarkemmat tiedot löytyvät Vinttikoiraliiton kilpailukalenterista.

Jos omistajalla on kysyttävää kilpailuihin liittyen, koetoimitsijaan tai kilpailunjohtajaan voi olla yhteydessä joko sähköpostin tai tekstiviestin välityksellä. Kiireellisimmissä tapauksissa, kuten silloin, jos koira joutuu jäämään kilpailusta pois koepäivänä, asiasta kannattaa ilmoittaa aina puhelimitse. Kilpailupaikalle tulisi saapua viimeistään tuntia ennen ensimmäistä lähtöä. Paikan päällä omistaja ja koira ilmoittautuvat kilpailukirjan kanssa kisatoimistoon, jonka jälkeen koiralle tehdään eläinlääkärin tekemä tarkastus.